تفاوت های جنسیتی در اوقات فراغت

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله تحلیل اجتماعی نظم و نابرابری اجتماعی، دوره: 1389، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SCJSB-1389-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 117
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خدیجه سفیری

دانشگاه الزهرا

فاطمه مدیری

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

اوقات فراغت عرصه ای است که افراد بدون دغدغه و تنش می توانند ارزش ها و علایق خود را نمایان ساخته، قدرت و مقاومت خویش را به نمایش بگذارند و به عنوان نماینده ای از طبقه اجتماعی خود اجرای نقش کنند. لیکن در این زمینه برخی معتقدند جنسیت به مثابه عاملی فراطبقاتی عمل می کند و موجبات تفاوت و ایجاد نابرابری میان زنان و مردان را فراهم می آورد و بدین سان موجب می گردد، اوقات فراغت زنان، مبهم، اندک و منقطع باشد، بیش تر در خانه سپری شود و آمیخته با فعالیت های خانگی و مادری باشد. مقاله حاضر بر جنسیت به عنوان یکی از تقسیمات اجتماعی که به نابرابری منتهی می شود متمرکز بوده و بر این اساس به بررسی جنسیت به عنوان عاملی در تبیین تفاوت های اوقات فراغت پرداخته است. تحقیق به روش اسنادی و با استفاده از ۴۳ مقاله علمی پژوهشی و پایان نامه، به شیوه فراتحلیل، این موضوع را مورد بررسی قرار داده، در تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای spss و Comprehensive Meta analysis بهره برده و با استناد به یافته های توصیفی و همچنین ترکیب کمی نتایج پژوهش های مورد مطالعه در فراتحلیل، به نتایج ذیل دست یافته است: ۱. میزان اوقات فراغت و نحوه گذران آن متاثر از جنسیت است و این موضوع در نحوه گذران اوقات فراغت به شدت محسوس است. ۲. میزان اوقات فراغت در مردان بیش از زنان است ۳. اولویت های فراغتی در مردان و زنان متفاوت است؛ به گونه ای که در گذران اوقات فراغت زنان، فراغت های معطوف به خانواده بیش تر مشاهده می شود و بالاترین اولویت برای ایشان، بودن در خانه است و در مردان، فراغت های حرکتی به ویژه ورزش از اولویت بالاتری برخوردارند و همچنین فراغت های هدفمند نیز در ایشان بیش تر است. ۴. رضایت زنان در زمینه اوقات فراغت از مردان کم تر است.

کلیدواژه ها

فراتحلیل, اوقات فراغت, جنسیت, نابرابری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.