تبیین حشر متنوع و متکثر انسان ها از منظر ملاصدرا

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه پرتو خرد، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PKD-14-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 107
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر شریفی (رهگذر)

فوق لیسانس مذاهب اسلامی حامعهالمصطفی العالمیه

چکیده

حشر انسان ها در موقف محشر، از مسلمات ادیان الهی بوده و به صورت های مختلف در منابع و معارف ماثور دینی وارد شده است. تبیین عقلی این دسته مسایل، مورد تاکید بسیاری از اندیشمندان اسلامی بوده است. در این میان، نظام فلسفی صدرا با مبانی و اصول ویژه ، ظرفیت تبیین این سنخ از مسایل را به صورت دقیق دارد. این جستار این مساله را از منظر صدرا و با روش توصیفی-تحلیلی مورد بررسی قرار داده است. براساس اصول حکمت صدرایی -از جمله حرکت جوهری نفس انسانی، نوع متوسط بودن انسان و نیز قاعده اتحاد علم، عالم و معلوم و اتحاد عامل با عمل-، هر فرد انسانی برحسب علم و عملی که در نشئه طبیعت انجام می دهد صاحب ملکات و هیئت های راسخه ی در نفس می شوند که صدرا با الهام از قرآن کریم با عبارت «شاکله» بدان اشاره می کند. شاکله ی هر فرد صورت ملکوتی وی را تعیین می کند و فرد در محشر به همان صورت و به صورت نوع منحصر به فرد و متفاوت از افراد دیگر محشور می شود.

کلیدواژه ها

حشر, محشر, حرکت جوهری نفس, انسان نوع متوسط, ملاصدرا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.