بررسی تاثیر وقوع سیل بر فرسایش کناره ای دیوار حائل بین رودخانه کن شهر تهران و شن چاله فربت

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله پژوهش های مهندسی آب ایران، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJWER-2-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نگین اله وردی یموتی

&#۰۳۹;دانشجوی دکتری تخصصی، گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشگاه تربیت مدرس

سیدعلی ایوب زاده

استاد گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشگاه تربیت مدرس

سید اویس ترابی

هیدرولوژیست و مجری طرح های زیست محیطی کلان شهر تهران، مهندسی مشاور مهساب شرق

چکیده

رودخانه نقش پررنگی در زندگی بشر ایفا می کند. با سرعت یافتن فعالیت های متعدد بشر از قبیل ساخت سازه ها، تجهیزات کنترل و انتقال آب و سازه های متقاطع با رودخانه ، رژیم جریان و رسوب و به تبع آن روند تغییرات توپوگرافی و مورفولوژی رودخانه ها نیز به طور قابل توجهی دستخوش تغییر گردید. از اینرو فرسایش دیواره ساحلی رودخانه ها در خصوصیات جریان رودخانه های آبرفتی و غلظت رسوبات داخل جریان نقش کلیدی را ایفا می کند. بدین منظور در این پژوهش با استفاده از مدل CCHE۲D جهت بررسی تغییرات مورفولوژی بستر و سواحل رودخانه کن براثر عبور سیلاب ۲۵ ساله به صورت غیر ماندگار پرداخته شد و همچنین امکان فرسایش ساحل غربی رودخانه و تغییر مسیر جریان آن پس از شکست دیواره ساحلی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از شبیه سازی، بعد از پل راه آهن تهران-تبریز و در مجاورت شن چاله فربت، دیواره ساحلی غربی رودخانه فرسایش می یابد به طوری که سبب شکست دیواره و انحراف جریان رودخانه به سمت شن چاله شده و مسیر جریان رودخانه تغییر پیدا می کند. در سیلاب با دوره بازگشت ۲۵ ساله برای جریان غیر ماندگار، روند غالب در طول مسیر رودخانه فرسایش تا حداکثر مقدار حدود ۲/۳ متر است و همچنین به علت سرعت بالای جریان (در نقاطی این سرعت در حدود ۱۲متر بر ثانیه می رسد) در محدوده سازه شرقی تند آب احتمال کنده شدن بتن و تخریب سازه را به همراه دارد.در پل فتح نیز آب شستگی شدید رخ داده که احتمال شکست پل را زیاد می کند و همچنین بعد از تند آب و شیب شکن موجود در مسیر رودخانه فرسایش چشم گیری می شود.

کلیدواژه ها

انتقال رسوب, رودخانه آبرفتی, سیلاب, مدل CCHE۲D

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.