تحلیل نمود ایستایی و فعالیتی در کردی کلهری (بر اساس رویکرد فازی)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات زبان و گویش های غرب ایران، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JLW-11-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 68
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرانگیز برآورده

دانشجوی دکتری زبان شناسی، گروه زبان شناسی، واحد ایلام، دانشگاه آزاد اسلامی، ایلام، ایران.

حبیب گوهری

استادیار، گروه زبان شناسی، واحد ایلام، دانشگاه آزاد اسلامی، ایلام، ایران.

طیبه خوشبخت

استادیار، گروه زبان شناسی، واحد ایلام، دانشگاه آزاد اسلامی، ایلام، ایران.

چکیده

پژوهش حاضر برپایه رویکرد فازی کرافت (۲۰۱۲) به واکاوی نمودهای ایستایی و فعالیتی در کردی کلهری پرداخته است. باتوجه به طبقه بندی کرافت (۲۰۱۲) از انواع نمود، می توان چنین مطرح کرد که چهار نمود ایستایی گذرا، ایستایی ناگذرای ذاتی، ایستایی ناگذرای اکتسابی و نمود ایستایی نقطه ای نیز در کردی کلهری وجود دارد. همچنین در این زبان نمودهای فعالیتی به دو نوع نمود فعالیتی مستقیم و غیرمستقیم تقسیم می شوند. تحلیل داده ها نشان داد که وجه مشترک چهار نمود ایستایی در کردی کلهری نقطه ای بودن فاز نمایه شده آن ها در بعد کیفی است و تفاوت این نمودها در بسط فاز نمایه شده آن ها در بعد زمان است. فازهای نمایه شده نمودهای فعالیتی در دو بعد زمان و بعد کیفی گسترش می یابد که ازاین نظر، آن ها با نمودهای ایستایی تفاوت دارند. علاوه براین، تحلیل فازی، تفاوت بین نمودهای فعالیتی مستقیم و غیرمستقیم را این گونه مشخص کرد که در نمود فعالیتی مستقیم یک تغییر مستقیم و پیوسته در امتداد بعد کیفی وجود دارد؛ اما در نمود فعالیتی غیرمستقیم شاهد چنین وضعیتی نیستیم. باتوجه به تحلیل داده ها نتیجه گرفته می شود که تحلیل فازی می تواند تبیینی مناسب از تفاوت ها و ویژگی های مقوله نمود واژگانی به ویژه دو نوع نمود ایستا و فعالیتی در کردی کلهری به دست دهد.

کلیدواژه ها

نمود, کردی کلهری, بعد زمان, بعد کیفی, رویکرد فازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.