بررسی اثر شوک ارزی بر بازده سهام در بازارهای بورس خاورمیانه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه راهبرد مدیریت مالی، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFMZ-11-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 71
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیداحسان حسینی دوست

استادیار گروه اقتصاد، دانشکده علوم اقتصادی و اجتماعی، دانشگاه بوعلی سینا

علی اکبر قلی زاده

دانشیار گروه اقتصاد، دانشکده علوم اقتصادی و اجتماعی، دانشگاه بوعلی سینا

نائله حمیدانور

کارشناسی ارشد، دانشگاه بوعلی سینا

چکیده

بازار سهام نقش مهمی در گردآوری سرمایه­ و ایجاد پشتوانه مالی برای تولید ایفا  می­کند. کشورهای توسعه ­نیافته  اغلب دارای بازارهای بورس کوچک نسبت به GNP خود هستند که این مسئله در مورد کشورهای صادرکننده نفت خاورمیانه بیشتر نمایان است. با حرکت این کشور ها به سمت جایگزینی درآمدها از سایر فعالیت­های اقتصادی مانند درآمدهای بازار بورس، تاثیر متغیرهای اقتصادی مختلف بر این بازارها مورد توجه  قرار گرفته. در این میان، نحوه پاسخ بازارهای بورس خاورمیانه به شوک­های وارده از بازارهای موازی یا رقیب مانند بازار طلا و بازار ارز، از اهمیت ویژه­ای برخوردار شده است. فقدان مطالعه در این زمینه در کشورهای درحال توسعه و صادرکننده نفت در خاورمیانه محسوس می­باشد، همچنین مطالعات گذشته نتایج متناقضی را در این خصوص حاصل کرده­اند. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی نحوه پاسخ بازده بازارهای سهام کشورهای منتخب خاورمیانه به شوک­های بازار ارز و بازار طلا به عنوان دو بازار رقیب و موازی می­باشد. رویکرد تخمینی خودرگرسیونی برداری پنلی (PVAR) جهت برآورد مدل و توابع پاسخ به تکانه (IRF) جهت استخراج اثر شوک­ها در دوره ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۱ مبتنی­بر  داده­های ماهانه بکارگرفته شده­اند. نتایج مطالعه حاضر نشان­دهنده پاسخ مثبت بازارهای بورس خاورمیانه به شوک ارزی و شوک قیمت طلا است بگونه­ای که با افزایش قیمت ارز و قیمت طلا، بازده بازارهای سهام در خاورمیانه افزایش می­یابد. همچنین نتایج تابع تجزیه واریانس (VDC) بیانگر آن است که بیشترین توضیح در تغیرات واریانس خطای پیش­بینی ناشی از متغیر قیمت طلا بوده و متغیر ارز در درجه دوم اهمیت قرار می­گیرد.

کلیدواژه ها

بازار سهام, شوک ارزی, شوک قیمت طلا, مدل PVAR

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.