بررسی تاثیر شرایط خشک کن خلایی پاششی با ریز ذره ساز آلتراسونیک روی خواص کاربردی، بازسازی و شیمیایی پودرهای عصاره برگ کنگر فرنگی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 15، شماره: 77
  • کد COI اختصاصی: JR_FSCT-15-77_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 74
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

دانشجوی دکتری-دانشگاه بوعلی سینا

Reza Amiri Chayjan

هیات علمی- دانشگاه بوعلی سینا

هیات علمی-دانشگاه بوعلی سینا

هیات علمی-دانشگاه بوعلی سینا

چکیده

در این پژوهش از خشک کن خلایی پاششی با ریز ذره ساز آلتراسونیک به منظور تولید پودر خشک از عصاره ی برگ کنگر فرنگی استفاده شد. روند خشک کردن در یک محفظه خشک کن خلا و در دمایی پایین تر از دمای خشک کن های پاششی معمولی انجام شد. اثرهای متغیرهای مستقل (دمای داخلی ۵۵-۷۵ درجه سلسیوس، فشار خلا درون محفظه ۲۰-۴۰ کیلوپاسکال و غلظت محلول ۲-۳ درصد) روی خواص کاربردی (محتوای رطوبت، اندازه ذره، چگالی توده و چگالی حاصل از ضربه، جریان پذیری و چسبندگی)، خواص بازسازی (تر شوندگی، پراکندگی و حلالیت) و خواص شیمیایی (محتوای فنل کل و فعالیت مهار DPPH) پودر عصاره برگ کنگر فرنگی با لاکتوز تک آب به عنوان یک حامل به منظور دستیابی به عملکرد فرآیند بالا و خواص مطلوب بررسی شد. پودرهای تولیدشده در شرایطی با غلظت محلول ۳ درصد، بالاترین میانگین قطر ذرات، چگالی توده و چگالی حاصل از ضربه، زاویه ترکننده (کاهش ترشوندگی) و محتوای فنل کل (TPC) را نشان دادند، درحالی که فاکتورهای پراکندگی و حلالیت در این شرایط پایین ترین مقدار بودند. تحت شرایط دمای ورودی بالا و فشار خلا پایین، محتوای رطوبت، چگالی توده و چگالی حاصل از ضربه ی ذرات پایین تر و پراکندگی و حلالیت بالاتری حاصل شد. خواص شیمیایی نیز تحت تاثیر متغیرهای فشار خلا و دمای ورودی، هر دو به شیوه ای معکوس قرار گرفتند. نتایج نشان داد که غلظت محلول ۳ درصد، دمای ورودی ۷۵ درجه سلسیوس و فشار خلا ۲۰ کیلو پاسکال، بهترین شرایط برای خشک کردن عصاره برگ کنگرفرنگی در شرایط خلایی پاششی بود.

کلیدواژه ها

خشک کن خلایی پاششی با ریز ذره ساز التراسونیک, پودر عصاره, خواص کاربردی, خواص بازسازی, خواص شیمیایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.