بررسی خصوصیات فیزیکی، شیمیایی، رئولوژیکی و حسی کیک روغنی فراسودمند حاوی اینولین و شیره انگور

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 18، شماره: 116
  • کد COI اختصاصی: JR_FSCT-18-116_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Seyedeh Elham Mousavi Kalajahi

Ph.D Student, Research Center, Nejati Industrial Group, Tabriz , Iran,

کارشناس ارشد، واحد پژوهش های نظری، گروه صنعتی نجاتی (آناتا)، تبریز، ایران.

چکیده

کیک از فراورده ­های پر مصرف در میان اقشار مختلف جامعه است که از معایب مهم آن می­ توان به کمبود فیبرهای رژیمی و بالا بودن میزان ساکارز در آن اشاره نمود، لذا کاهش میزان ساکارز و افزایش فیبرهای رژیمی به شرط حفظ خواص حسی مطلوب از چالش ­های مهم صنایع­ غذایی می ­باشد؛ از این رو هدف از این مطالعه امکان­ سنجی تولید کیک روغنی فراسودمند حاوی اینولین (۰، ۲.۵، ۵ و ۷.۵ درصد مقدار آرد گندم) و شیره انگور (۰، ۲۰، ۴۰ و ۶۰ درصد مقدار ساکارز) و اثر متغیرهای مورد بررسی بر ویسکوزیته خمیر کیک و خصوصیات فیزیکی، شیمیایی (محتوای رطوبت، افت وزنی، pH، قندهای احیاکننده، ساکارز، خاکستر کل، رنگ و فیبرخام)، رئولوژیکی و حسی کیک روغنی فراسودمند بود. مطابق نتایج به دست آمده افزایش کاربرد اینولین و شیره انگور به ترتیب منجر به افزایش و کاهش ویسکوزیته خمیر کیک گردید؛ همچنین با افزایش میزان جایگزینی آرد با اینولین و ساکارز با شیره انگور، محتوای رطوبت، قندهای احیاکننده، خاکستر کل و فیبرهای رژیمی نمونه­ های کیک افزایش یافته و میزان افت وزنی بعد از پخت، pH، درصد ساکارز و سفتی بافت نمونه های کیک کاهش یافت. از طرفی نتایج بدست آمده نشان داد که با افزایش غلظت اینولین تا ۵ درصد، پارامتر L* نمونه­ ها افزایش و در غلظت­ های بالاتر از ۵ درصد و با افزایش غلظت شیره انگور پارامتر L* روند کاهشی نشان داد؛ همچنین افزایش غلظت اینولین و شیره انگور باعث افزایش پارامتر *a و کاهش پارامتر *b نمونه ­ها گردید و در بررسی ویژگی­های حسی، تفاوت معنی داری از لحاظ پذیرش کلی در بین نمونه ­ی شاهد و نمونه ­های حاوی ۵ درصد اینولین و ۴۰ درصد شیره انگور وجود نداشت.

کلیدواژه ها

Cake, Functional, Grape molasses, Inulin, اینولین, شیره انگور, فراسودمند, کیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.