بررسی ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی کیک فنجانی بدون گلوتن حاصل از مخلوط آردهای برنج و مالت ارزن

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 15، شماره: 82
  • کد COI اختصاصی: JR_FSCT-15-82_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

چکیده بیماری سلیاک که بانامبیماریانتروپاتیحساسبهگلوتننیزخوانده می­شود،بیماریشایعدستگاهگوارشاست که تنها راه درمان موثر آن، پیروی از یک رژیم غذایی فاقد گلوتن می­باشد. بنابراین، تولید محصولات فاقد گلوتن، یکی از اولویت­های بخش صنعت غذا در جهت کمک به این دسته از بیماران محسوب می­شود. هدف این پژوهش، بررسی اثر افزودن مالت ارزن در چهار سطح (۰، ۱۰، ۲۰ و ۳۰ درصد) و صمغ زانتان در سه سطح (۰، ۱/۰و ۲/۰ درصد) در قالب طرح کاملا تصادفی بر پایه آزمایش فاکتوریل، بر ویژگی­های فیزیکوشیمیایی (رطوبت، خاکستر، پروتئین، حجم مخصوص، تخلخل، سفتی و رنگ پوسته) و حسی نمونه­های کیک فاقد گلوتن حاصل از آرد برنج بود. به­منظور اندازه­گیری شاخص تخلخل و رنگ پوسته از روش پردازش تصویر و نرم افزار image Jاستفاده گردید. نتایج نشان داد که افزایش سطح مالت ارزن سبب افزایش مقدار پارامترهای رطوبت۹/۱۶به ۴۵/۱۸ ، پروتئین ۷۴/۶ به ۶۰/۷ و خاکستر از ۸۶ /۰ به ۳۴/۱ درصددر کیک شد. هم­چنین،تاثیر مثبت صمغ زانتان در ارتقای خصوصیات فیزیکی و حسی کیک ملاحظه گردید. براساس نتایج بدست آمده، نمونه ۱۰ درصد مالت ارزن و ۲/۰ درصد صمغ زانتان به­دلیل بهتر بودن ویژگی­های فیزیکوشیمیایی و حسی نسبت به سایر تیمار­های حاوی مالت ارزن و صمغ زانتان، به­عنوان بهترین ترکیب این دو ماده در فرمولاسیون کیک بدون گلوتن گزارش شد. کلید واژگان: آرد برنج، مالت ارزن، صمغ زانتان، کیک فاقد گلوتن

کلیدواژه ها

آرد برنج, مالت ارزن, صمغ زانتان, کیک فاقد گلوتن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.