تاثیر روش های مختلف خشک کردن بر بازده استخراج، ترکیبات شیمیایی، محتوای فنولی و فلاونوئیدی کل و فعالیت ضد اکسایشی اسانس اندام هوایی گیاه چویر (Ferulago angulata Boiss)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 18، شماره: 117
  • کد COI اختصاصی: JR_FSCT-18-117_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 82
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Alireza Hemmati

Department of Food Science and Engineering, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan ۴۵۳۷۱-۳۸۷۹۱, Iran

Ali Ganjloo

Department of Food Science and Engineering, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan ۴۵۳۷۱-۳۸۷۹۱, Iran

Kambiz Varmira

Research Center of Oils and Fats, Kermanshah University of Medical Sciences, Kermanshah, Iran

Mandana Bimakr

Department of Food Science and Engineering, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan ۴۵۳۷۱-۳۸۷۹۱, Iran

چکیده

خشک کردن یکی از متداول ترین و موثرترین تکنیک های حفظ ویژگی های کمی و کیفی گیاهان دارویی در مرحله پس از برداشت است. لذا در این پژوهش، اثر روش های مختلف خشک کردن شامل خشک کردن سایه ای، هوای داغ و انجمادی بر بازده استخراج، ترکیبات شیمیایی، محتوای فنولی و فلاونوئیدی کل و فعالیت ضد اکسایشی اسانس اندام هوایی چویر بررسی شد. نتایج نشان داد که نوع روش خشک کردن تاثیر چشمگیری بر ویژگی های مورد مطالعه دارد. کمترین (v/w%۸۹/۰) و بیشترین میزان بازده استخراج اسانس (v/w%۵۱/۲) به ترتیب برای اندام هوایی چویر خشک شده به روش سایه و انجمادی به دست آمد. ترکیبات شیمیایی شناسایی شده توسط کروماتوگرافی گازی- طیف سنج جرمی در مجموع %۹۷/۹۶–۷۴/۷۴ اسانس را تشکیل می دهند. سیکلوفنچن (%۰۲/۱۵-۶۵/۲۱)، ترانس- ß-اوسیمن (%۹۰/۱۴-۱۰/۲۰)، O-سیمن (%۴۸/۴-۸۸/۸)، برنیل استات (%۵۷/۴-۹۴/۷)، ß-میرسن (%۸۴/۲-۷۵/۳)، γ-ترپنین (%۷۷/۲-۶۱/۴)، ترانس-وربنول (%۱۵/۲-۲۹/۳)، لیمونین (%۱۵/۲-۹۲/۲)، ß-پینن (%۵۵/۱-۵۸/۲) و جرماکارا-دی (%۳۸/۱-۴۶/۳) عمده ترکیبات شیمیایی شناسایی شده در اسانس اندام هوایی چویر خشک شده به روش های سایه ، هوای داغ و انجمادی بودند. خشک کردن انجمادی، سبب حفظ حداکثری ترکیبات شیمیایی و افزایش دما در روش هوای داغ موجب کاهش مقادیر ترکیبات شیمیایی اسانس می شود. محتوای ترکیبات فنولی کل اسانس اندام هوایی چویر خشک شده به روش انجمادی (mg GAE/g ۲۳/۰±۱۸۸)، هوای داغ ºC ۴۰ (mg GAE/g ۳۱/۰±۱۸۵)، هوای داغ ºC ۶۰ ( mg GAE/g۲۶/۰±۵۶/۱۶۹) و سایه ( mg GAE/g۱۹/۰±۰۳/۱۶۷) به دست آمد که تقریبا بیش از دو برابر ترکیبات فلاونوئیدی کل بود. بالاترین میزان مهارکنندگی رادیکال های آزاد DPPH و ABTS بر اساس IC۵۰ مربوط به اسانس نمونه خشک شده به روش انجمادی و به ترتیب برابر باmg/mL  ۲۵/۰±۶۱۴/۵ و mg/mL۶۲/۰±۳۶۸/۳ بود. به علاوه قدرت احیاء کنندگی فریک اسانس اندام هوایی چویر خشک شده به روش انجمادی در محدوده mM FeSO۴.۷H۲O ۹۲۳/۵–۰۷۴/۱۱ به دست آمد. در نهایت می توان نتیجه گرفت که روش خشک کردن انجمادی می تواند روشی مناسب برای خشک کردن اندام هوایی چویر باشد.

کلیدواژه ها

Ferulago angulata Boiss, Essential oil, Freeze drying, Hot air drying, Biological activity., چویر, اسانس, خشک کردن انجمادی, خشک کردن هوای داغ, فعالیت زیستی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.