بررسی عوامل موثر بر پدیده بالکینگ در سیستم تصفیه هوازی لجن فعال در پساب کارخانه پتروشیمی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله آب و فاضلاب، دوره: 34، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_WWJ-34-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 108
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود وفاداری

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی شیمی، واحد ماهشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، ماهشهر، ایران

سمیه طورانی

استادیار، گروه مهندسی شیمی، واحد ماهشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، ماهشهر، ایران

چکیده

بدون شک فرایند لجن فعال یکی از متداول ترین روش های تصفیه بیولوژیکی فاضلاب است. از جمله شایع ترین مشکلات سیستم های فرایند لجن فعال، حجیم شدن لجن (بالکینگ) است، که بیش از ۵۰ درصد تصفیه خانه های فاضلاب به روش لجن فعال در سراسر جهان دائما و یا گهگاه با این مشکل مواجه هستند. در این حالت چگالی نسبی لخته ها کم بوده، باعث ته نشینی نامناسب در حوضچه های ثانویه می شود و باعث مشکلاتی مانند کاهش بازده تصفیه، تحمیل هزینه های اضافی در تصفیه و دفع لجن مازاد فعال می شود. در این پژوهش که در مقیاس آزمایشگاهی (پایلوت) در واحد تصفیه خانه شرکت پتروشیمی شهید تندگویان انجام شد، به بررسی عوامل موثر بر ایجاد بالکینگ، که شامل پارامترهای فرایندی مانند تنظیم نسبت خوراک ورودی به میکروارگانیسم، غلظت میکروارگانیسم، تامین میزان مواد مغذی نیتروژن و فسفر، اکسیژن محلول، دما، pH و کمک منعقدکننده پلی الکترولیت کاتیونی برای بهبود میزان ته نشینی لجن فعال پرداخته شد. پارامترهای بهینه در میزان ته نشینی به ترتیب F/M برابر با ۳۵/۰، MLSS در محدوده ۲۵۰۰ تا ppm ۳۰۰۰، مواد مغذی نیتروژن و فسفر نسبت به میزان آلودگی (COD/N/P) در محدوده۱/۴/۱۰۰ تا ۱/۵/۱۰۰، DO از ۲ تا mg/L ۳، دمای ۲۵ تا ۳۵ درجه سلسیوس، pH معادل ۵/۸ و در میزان دوز TSS/L، mg/gr ۸/۴ از کمک ماده منعقدکننده پلی الکترولیتی در مدت زمان ۱۸۰ دقیقه بود. به طورکلی می توان نتیجه گرفت که با تنظیم پارامترهای فرایندی در محدوده اشاره شده می توان میزان SVI را در محدوده مطلوب نزدیک بهmg/L ۱۵۰ کنترل کرد.

کلیدواژه ها

لجن فعال, بالکینگ, SVI, غلظت میکروارگانیسم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.