بررسی تاثیر شرایط استخراج و ترسیب بر راندمان و خواص عملکردی ایزوله پروتئینی کلزا

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 14، شماره: 64
  • کد COI اختصاصی: JR_FSCT-14-64_026
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 85
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

استادیار علوم و صنایع غذایی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران

دانشیار علوم و صنایع غذایی، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران

چکیده

چکیده میزان زیاد پروتئین و ترکیب مناسب و متوازن اسید­های آمینه ضروری در کنجاله کلزا سبب اهمیت بیشتر این دانه روغنی در سال­های اخیر شده است. حضور ترکیبات پروتئینی مختلط در کنجاله سبب شده استخراج پذیری و ترسیب پروتئین های آن تابعی از عامل pH  ­باشد که  علاوه بر میزان راندمان می­تواند بر رفتار عملکردی پروتئین نیز تاثیر گذار باشد.  لذا در این تحقیق از روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی به منظور بررسی تاثیر متغیرهای مستقل pH قلیایی استخراج پروتئین (۱۰- ۱۲) و pH اسیدی ترسیب پروتئین (۵/۴-۵/۶) بر راندمان و خواص عملکردی ایزوله پروتئینی کلزا (رقم هایولا) استفاده شد. ضرایب تبیین مدل­های رگرسیونی برازش شده برای راندمان، جذب آب، جذب چربی، شاخص حلالیت، ظرفیت امولسیون کنندگی و ظرفیت کف کنندگی به ترتیب  ۹۸/۰، ۹۴ /۰، ۹۱/۰، ۹۲/۰، ۹۰/۰ و ۹۳/۰ به دست آمد. نتایج نشان داد اثر متغیرهای pH استخراج  و pH ترسیب پروتئین بر راندمان، جذب آب و چربی معنی دار و شاخص­های حلالیت، امولسیون کنندگی و کف کنندگی فقط متاثر از pH استخراج بودند. شرایط بهینه استخراج و ترسیب با بیشینه راندمان و خواص عملکردی ایزوله پروتئینی در pH استخراج برابر ۹۳/۱۱ و  pH ترسیب برابر ۵۷/۵ به دست آمد. در این شرایط مقدار راندمان، جذب آب، جذب چربی، شاخص حلالیت، ظرفیت امولسیون کنندگی و ظرفیت کف کنندگی به ترتیب ۸۹، ۲۲۵، ۱۸۵،۴۱، ۶۴ و ۱۶۵ درصد بود.

کلیدواژه ها

کلید واژگان: ایزوله پروتئینی, خواص عملکردی, روش سطح پاسخ, کلزا/ کانولا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.