بهینه سازی استخراج ترکیبات فنولیک عصاره میوه شاه بلوط هندی(Aesculus hippocastanum) به روش سطح پاسخ و ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی آن بر ثبات اکسیداتیو روغن سویا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 18، شماره: 120
  • کد COI اختصاصی: JR_FSCT-18-120_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 102
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد pedram nia

Department of Food Science & Technology, Sabzevar Branch, Islamic Azad University, Sabzevar, Iran.

Maryam Sabet Ghadam

PhD student Department of Food Science and Technology, Sabzevar Branch, Islamic Azad University, Sabzevar, Iran.

Mehdi Jalali

Department of Food Science & Technology, Sabzevar Branch, Islamic Azad University, Sabzevar, Iran.

چکیده

رادیکال های آزاد و گونه های فعال اکسیژن و اثرات آن ها بر دستگاه های بیولوژیک، در سال های اخیر مشکلات زیادی را ایجاد کرده اند. آنتی اکسیدان ها قادرند دستگاه های بیولوژیک را در برابر این عوامل محافظت نمایند و نقش موثری بر سلامتی انسان ایفا کنند. هدف از این تحقیق بهینه سازی استخراج عصاره ترکیبات فنولی و میزان فعالیت مهارکنندگی رادیکال های آزاد توسط امواج فراصوت بود. در نهایت نمونه بهینه از عصاره شاه بلوط انتخاب و این نمونه همراه با نمونه استخراج ماسوراسیون و آنتی اکسیدان سنتزی (BHT) به روغن سویا افزوده و با نمونه شاهد مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش فرایند استخراج توسط فناوری اولتراسوند با ۳ فاکتور در ۳ سطح که شامل زمان (۱۰، ۲۰ و ۳۰ دقیقه)، شدت صوت (۲۰، ۶۰ و ۱۰۰ کیلو هرتز) و غلظت (ppm ۲۰۰، ۴۰۰ و ۶۰۰) بود که توسط روش سطح پاسخ بهینه سازی بررسی شد. نتایج حاصل از آنالیز آماری جهت تعیین حالت بهینه برای استخراج زمان ۳۰ دقیقه، شدت صوت ۳۲/۶۹ کیلوهرتز و غلظت ppm ۶۰۰ عصاره میوه شاه بلوط تعیین گردید. در این شرایط قدرت مهارکنندگی رادیکال آزاد ۲۳/۶۵ درصد و میزان ترکیبات فنولی ۱۵۱۸/۴۳ میلی گرم تعیین شد. نتایج حاصل از پایداری اکسایشی روغن در نمونه شاهد و نمونه استخراج ماسوراسیون و نمونه بهینه و آنتی اکسیدان سنتزی (BHT) نشان داد نمونه بهینه در کاهش اندیس پراکسید و تیوباربیتوریک اسید نسبت به نمونه شاهد و آنتی اکسیدان سنتزی (BHT) تاثیر بیشتری داشته است.

کلیدواژه ها

Phenolic compounds, chestnut (Aesculus hippocastanum), Response surface method, Free radical scavenging power, ترکیبات فنولی, شاه بلوط, سطح پاسخ, قدرت رادیکال گیرندگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.