به کار گیری روشهای پیش پردازش داده های حاصل از طیف سنجی مرئی/ مادون قرمز نزدیک در تبیین مدلی برای پیشگویی ماده جامد محلول و اسیدیته لیموترش

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 13، شماره: 53
  • کد COI اختصاصی: JR_FSCT-13-53_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 112
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Amir Jajromi

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم وصنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد

Masood Taghi Zadeh

استادیار گروه علوم وصنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد

Ameneh Sazgar Nia

دانشیار گروه فیزیک پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد

Khalil Behzad

استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

چکیده ارزیابی خصوصیات کیفی از دوره نگهداری تا مصرف از مهمترین فاکتور­های کاهش ضایعات محصولات غذایی می­باشد. بدین منظور در سالیان اخیر تحقیقات بسیاری برای توسعه روش­هایی سریع و در عین حال غیر مخرب، توسعه یافته است. در این پژوهش توانمندی روش طیف سنجی مرئی/مادون قرمز نزدیک به عنوان روشی غیر مخرب و در عین حال سریع به منظور تعیین خصوصیات کیفی لیموترش شامل میزان ماده جامد خشک محلول و اسیدیته در حالت انعکاسی و در محدوده ۴۰۰ تا ۱۰۰۰ نانومتر مورد ارزیابی قرار گرفت و کاربرد روش­های پیش پردازش و اصلاح طیف از جمله تبدیل متغیر نرمال استاندارد، تصحیح پخش افزاینده، فیلتر میانه و ساویتزکی گولی، مشتق گیری بر روی داده­های طیفی به منظور تبیین مدلی با صحت و دقت بالا  برای پیشگویی خصوصیات کیفی بدون آسیب به ساختار لیموترش مورد بررسی قرارگرفت. مدل پیشگویی با استفاده از روش حداقل مربعات جزئی تبیین گردید. ضریب تعیین و ریشه مربعات خطای پیشگویی برای ماده خشک محلول و اسیدیته به ترتیب ۹۹۴/۰، ۱۰۵/۰ درجه بریکس و ۹۰۹/۰، ۱۱۸/۰ حاصل گردید. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر اهمیت روش­های پیش پردازش داده­های حاصل از طیف سنجی مرئی/ مادون قرمز نزدیک در تبیین مدلی با صحت بالا برای پیش بینی خصوصیات کیفی درونی لیموترش می­باشد.

کلیدواژه ها

Key words: Quality characteristics, Visible and near infrared spectroscopy, Preprocessing techniques, Predictive models, کلید واژه گان: خصوصیات کیفی, طیف سنجی مرئی/مادون قرمزنزدیک, لیموترش, روشهای پیش پردازش, مدل های پیشگویی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.