مدل سازی خشک کردن لایه نازک خرمالو به دو روش هوای داغ و مادون قرمز

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 13، شماره: 53
  • کد COI اختصاصی: JR_FSCT-13-53_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 96
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Seyede Fatemeh Mosavi Baygi

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

Atefeh Farahmand

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

Masood Taghi Zadeh

استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

Amin Zia Foroghi

دانشجوی دکتری مهندسی مکانیک، دانشکده مهندسی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

چکیده خشک کردن یکی از روش های نگهداری می باشد که حذف رطوبت از طریق انتقال همزمان حرارت و جرم صورت می گیرد. به دلیل بهرهوری کم انرژی و مدت زمان طولانی خشک کردن با هوای داغ، استفاده از تکنیک های نوین خشک کردن نظیر مادون قرمز باید مورد مطالعه قرار گیرد.  در این پژوهش اثر دما و روش خشک کردن بر پارامترهای سینتیکی برگه خرمالو به ضخامت ۵ میلی متر بررسی شد. آزمون ها در سه سطح دمایی ۵۰، ۶۰ و ۷۰ درجه سانتی گراد و دو نوع خشک کن هوای داغ و مادون قرمز با ۳ تکرار انجام شد. داده های آزمایشی مربوط به رفتار خشک شدن نمونه ها بر اساس ۹ مدل ارائه شده در منابع به منظور ارزیابی سینتیک خشک کردن برگه های خرمالو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. کیفیت برازش مدل های پیشنهاد شده بر اساس پارامترهای ضریب تبیین (R۲)، مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE)، کای مربع (χ۲) و مجموع مربعات خطا (SSE) ارزیابی گردید. طبق نتایج به دست آمده بهترین مدل جهت برازش داده های خشک کردن هوای داغ در هر سه  سطح دمایی، مدل ونگ و سینگ بود. برای داده های مربوط به خشک کردن توسط مادون قرمز در دو سطح دمایی ۵۰ و ۶۰ درجه سانتی گراد ، مدل لگاریتمی و در دمای۷۰ درجه سانتی گراد ، مدل دوجمله ای برازش مناسبی را نشان دادند. این مدل ها دارای بالاترین ضریب تبیین و کمترین مجذور میانگین مربعات خطا، کای مربع و مجموع مربعات خطا، نسبت به سایر مدل ها بودند.

کلیدواژه ها

Key words: Persimmon, Drying kinetics, Infrared, Hot air, کلید واژگان: خرمالو, سینتیک خشک کردن, مادون قرمز, هوای داغ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.