تاثیر شرایط استخراج به کمک فراصوت بر فرآیند صمغ گیری و بررسی پارامترهای کیفی روغن سویا

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 19، شماره: 124
  • کد COI اختصاصی: JR_FSCT-19-124_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

reza esmaeilzadeh kenari

Department of Food Science and technology, Sari , Sari Agricultural Sciences and Natural Resources university

ZEINAB AMIRI

Department of Food Science and technology, Sari , Sari Agricultural Sciences and Natural Resources university

چکیده

صمغ­گیری اولین مرحله تصفیه روغن خام می­باشد. فرایند صمغ­گیری روغن با آب بر پایه نامحلول شدن فسفاتیدهایی که آب جذب کرده­اند وجدا کردن دو فاز روغنی و آبی توسط نیروی گریز از مرکز است. هدف از این پژوهش بررسی اثر زمان و دماهای مختلف در دو روش صمغ­گیری به کمک حمام اولتراسوند و پروب اولتراسوند بر فاکتورهای کیفی و کاهش میزان فسفاتید روغن سویا ­می­باشد. صمغ­گیری روغن سویا با استفاده از امواج اولتراسونیک در مجاورت ۵% وزنی-وزنی آب مقطر در حمام اولتراسوند (فرکانس KHZ ۲۰) و پروب اولتراسوند ( توان ۱۰۰ وات و فرکانس KHZ ۲۰) در زمان­های ۱۵، ۳۰، ۴۵ و ۶۰ دقیقه و در دو دمای  C°۳۰ و C°۶۰ انجام گردید. همچنین صمغگیری روغن سویا با آب به روش متداول در دمای C°۶۰ و به مدت۳۰دقیﻘه نیز صورت گرفت. اندازه گیری میزان فسفر،  اندیس پراکسید، اندیس تیوباربیتوریک اسید و آلفا توکوفرول برروی نمونههای تیمار شده به هردو روش انجام گردید. فسفر اولیه روغن خام ppm ۵۶۸ بود که پس از صمغ­گیری به روش متداول به ppm ۲/۴۳ و پس از صمغ­گیری با امواج اولتراسونیک کمترین میزان فسفر بهppm  ۸۵/۲ رسید.  میزان اندیس پرکسید و آلفا توکوفرول پس از صمغ­گیری با امواج اولتراسونیک بسته به دمای فرآیند به مقدار کمی کاهش یافت و اندیس تیوباربیتوریک اسید تغییر چندانی نداشت. امواج اولتراسونیک در دما وزمان پایین­تری نسبت به روش متداول، قادر به جداسازی فسفر از روغن خام بوده و به عنوان روشی جایگزین برای روش متداول صمغگیری در مجاورت آب، اثر مخربی بر روی روغن ندارد.

کلیدواژه ها

Bath ultrasound, Prob ultrasound, Degumming, Soybean oil., اولتراسوند پروب, اولتراسوند حمام, روغن سویا و صمغ گیری.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.