بررسی برخی ترکیبات فیتوشیمیایی عصاره گیاه خیار آب پران (Ecballium elaterium M. Bieb) تحت اثر روش های مختلف خشک کردن

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 19، شماره: 126
  • کد COI اختصاصی: JR_FSCT-19-126_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 378
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Nasrin Hossein zadeh

Department of Horticultural Science and Agronomy, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

Hassanali Naghdi Badi

۱ Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Shahed University, Tehran, Iran۲ Medicinal Plants Research Center, Shahed University, Tehran, Iran

Sepideh Kalateh jari

Department of Horticultural Science and Agronomy, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

Ali Mehrafarin

Medicinal Plants Research Center, Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran.

Sakineh Saeidi sar

Departmentt of Agricultural Science, Technical and Vocational University (TVU), Tehran, Iran.

چکیده

بمنظور ارزیابی اثر روشهای خشک کردن بر میزان برخی ترکیبات موثره موجود در عصاره میوه گیاه خیار آبپران در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با ۱۵ تیمار و ۳ تکرار اجرا شد. تیمارها شامل روشهای خشک کردن (۱. خشک کردن در سایه اتاق با دمای حدود ۳±۲۵ درجه سانتی‎گراد و تهویه مناسب، ۲. خشک کردن در آفتاب، ۳. خشک کردن با آون در دمای ۳۵ درجه سانتی‎گراد، ۴. خشک کردن با آون در دمای ۴۵ درجه سانتی‎گراد، ۵. خشک کردن با آون در دمای ۵۵ درجه سانتی‎گراد، ۶. خشک کردن با آون خلا در دمای ۳۵ درجه سانتیگراد، ۷. خشک کردن با آون خلا در دمای ۴۵ درجه سانتیگراد، ۸. خشک کردن با آون خلا در دمای ۵۵ درجه سانتیگراد، ۹. مادون قرمز ۲/۰ وات، ۱۰. مادون قرمز ۳/۰ وات، ۱۱. مادون قرمز ۴/۰ وات، ۱۲. خشک کردن با مایکروویو با توان ۲۰۰ وات، ۱۳. خشک کردن با مایکروویو با توان ۵۰۰ وات، ۱۴. خشک کردن با مایکروویو با توان ۸۰۰ وات) بود که با میوه تازه گیاه (شاهد) مورد مقایسه قرار گرفت. صفات مورد مطالعه میزان فنل و فلاونوئید کل، درصد فعالیت آنتیاکسیدانی، میزان تانن محلول، آمینو اسید و پروتئین کل، آلکالوئید کل و کوکوربیتاسین بودند. بر اساس نتایج روشهای مختلف خشک کردن بر میزان تانن محلول و کوکوربیتاسین در سطح احتمال پنج درصد و بر سایر صفات در سطح احتمال یک درصد تاثیر معنیدار داشت. بیشترین میزان فنول و فلاونوئید کل پس از گیاه تازه در روش خشک­کردن آون خلا در دمای ۴۵ درجه سانتیگراد و بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی و تانن محلول پس از گیاه تازه در دمای ۵۵ درجه سانتیگراد آون خلا مشاهده گردید. بیشترین میزان آمینو اسیدها مربوط به گیاه تازه و سپس تیمار مایکروویو ۲۰۰ وات و بیشترین میزان پروتئین کل، آلکالوئید و کوکوربیتاسین در گیاه تازه و پس از آن تیمار سایه بود.

کلیدواژه ها

Cucurbitacin, Extract, Infrared, Soluble tannin, Vacuum oven, آون خلا, کوکوربیتاسین, عصاره, تانن محلول, مادون قرمز.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.