ویژگی های فیزیکوشیمیایی و عملکردی نشاسته آمارانت اصلاح شده با مخلوط آدیپیک اسید و استیک انیدرید

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 19، شماره: 130
  • کد COI اختصاصی: JR_FSCT-19-130_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 57
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Sahar Mohammadi

Ayatollah Amoli Branch, Islamic Azad University

Mazdak Alimi

Ayatollah Amoli Branch, Islamic Azad University

Seyed-Ahmad Shahidi

Ayatollah Amoli Branch, Islamic Azad University

Shirin Shokoohi

Chemical, Polymeric and Petrochemical Technology Development Research Division, Research Institute of Petroleum Industry

چکیده

این مطالعه با هدف بررسی تاثیر اصلاح شیمیایی با استفاده از مخلوط آدیپیک اسید و استیک انیدرید (با نسبت ۱ به ۳۰) بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی و عملکردی نشاسته آمارانت و نیز تعیین شرایط بهینه اصلاح با مخلوط مذکور انجام گرفت. ۹ تیمار بر اساس ۳ فاکتور دخیل در اصلاح شیمیایی شامل بر غلظت اصلاح کننده (%۴، %۶ و %۸)، زمان واکنش (۶۰، ۹۰ و ۱۲۰ دقیقه) و pH سوسپانسیون (۸، ۵/۸ و ۹) به روش تاگوچی طراحی گردید. ویژگی های قدرت تورم، انحلال، رنگ، شفافیت خمیر، خصوصیات حرارتی، پایداری انجماد و انجماد زدایی و روند تغییرات ویسکوزیته ظاهری بررسی شدند. نتایج نشان داد، مخلوط آدیپیک اسید/استیک انیدرید باعث بهبود قدرت تورم، انحلال و شفافیت خمیر نشاسته آمارانت شد. دماهای ژلاتیناسیون، آنتالپی ژلاتیناسیون، پایداری انجماد و انجمادزدایی نشاسته های اصلاح شده در مقایسه با نشاسته معمولی آمارانت کاهش یافت. اصلاح شیمیایی انجام شده سبب افزایش روشنایی و کاهش زردی و قرمزی پودرهای نشاسته اصلاح شده، شد. مخلوط مذکور ویسکوزیته ظاهری نشاسته های اصلاح شده را در مقایسه با نشاسته معمولی افزایش داد. خمیر تمامی نمونه های نشاسته (اصلاح شده و معمولی) رفتار رقیق شونده با برش نشان دادند. همچنین، شرایط بهینه به صورت غلظت اصلاح کننده %۶، زمان واکنش ۱۲۰ دقیقه و pH سوسپانسیون ۹ با بی مقیاس سازی نتایج حاصل از آنالیز تاگوچی تمامی داده­های نشاسته های اصلاح شده (به جز ویسکوزیته ظاهری، اندیس زردی و قرمزی) با استفاده از روش انحراف درصد مرتبط تعیین گردید.

کلیدواژه ها

Amaranth starch, Chemical modification, Swelling power, Taguchi, Thermal properties, اصلاح شیمیایی, خصوصیات حرارتی, تاگوچی, قدرت تورم, نشاسته آمارانت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.