اثر محافظتی چای سیاه ایرانی بر مسمومیت کبدی القاء شده بوسیله کلرید کادمیوم در موش صحرایی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه پاتوبیولوژی مقایسه ای، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPS-11-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 33
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا محمدی ملایری

سعید حصارکی

پیام جمال لیوانی

چکیده

تاثیرات مفید چای سیاه در درمان بسیاری از بیماری ها نشان داده شده است. اثرات محافظتی چای احتمالا مربوط به ویژگی های آنتی اکسیدانی و یا اثر مهاری آن بر اکسیداسیون لیپیدها می باشد. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اثرات محافظت کبدی  چای سیاه ایرانی در مسمومیت کبدی ناشی از کادمیوم  می باشد. برای این منظور ۳۰ سر موش صحرایی نر نژاد ویستار بطور تصادفی به شش گروه ۱- کنترل منفی،۲- کنترل تیمار(دریافت کننده دمنوش ۱۰% چای سیاه )،۳- کنترل مثبت (دریافت کننده روزانه کادمیومmg/kg  ۵بصورت خوراکی)، ۴ تا ۶- گروه های تیمار (دریافت کننده دمنوش های چای سیاه به ترتیب با غلظت های ۲، ۵ و ۱۰% بعنوان آب آشامیدنی علاوه بر کادمیوم) تقسیم شدند. پس از  چهار هفته موش ها آسان کشی شده و نمونه خون آنها جهت سنجش بیومارکرهای عملکرد کبد جمع آوری گردید. نمونه های بافتی کبد جهت مطالعه آسیب شناسی در فرمالین بافر۱۰% تثبیت و سپس به روش رایج بلوک های پارافینی تهیه و با هماتوکسیلین ائوزین رنگ آمیزی و مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان دهنده افزایش معنی دار  فعالیت آنزیم های ALT,AST و ALP در گروه کنترل مثبت و القاء موفق آسیب کبدی بواسطه کادمیوم بود. در بررسی آسیب شناسی بافت کبد تغییرات دژنراتیو گرانولر، متراکم شدن کروماتین ها و هسته و همینطور نکروز هپاتوسیت ها در این گروه  مشاهده شد. در مقابل تجویز خوراکی چای در غلظت های ۵ و ۱۰% بطور معنی دار  از افزایش فعالیت آنزیم های سرمی مذکور جلوگیری کرد و نتایج آسیب شناسی نیز موید آنها بود. ولی چای ۲% تاثیر محافظتی معنی دار ی ایجاد نکرد. نهایتا نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که  نوشیدن روزانه چای سیاه می تواند در پیشگیری از بروز ضایعات کبدی القاء شده بوسیله کادمیوم در موش صحرایی موثر باشد.

کلیدواژه ها

مسمومیت کبدی, کادمیوم, چای سیاه, موش صحرایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.