مطالعه آسیب شناسی و گرایش بافتی ویروس برونشیت عفونی (/B۷۹۳) در جوجه های گوشتی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پاتوبیولوژی مقایسه ای، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPS-13-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرش خاکی .

چکیده

بیماری برونشیت عفونی از عوامل بیماری زای مهم در صنعت طیور بوده و غالبا منجربه بیماری تنفسی همراه با گرایش به سایر بافت ها براساس نوع سویه، می گردد. هدف از این مطالعه بررسی تجربی جراحات  آسیب شناسی و گرایش بافتی سروتیپ B/۷۹۳ ویروس برونشیت عفونی در جوجه های گوشتی  می باشد.در این مطالعه، جراحات بافتی و گرایش سروتیپ B/۷۹۳ در اندام های مختلف جوجه های گوشتی مورد بررسی قرار گرفت. تعداد ۹۰ قطعه جوجه یکروزه گوشتی بطور تصادفی به دو گروه ۴۵ قطعه ای تقسیم گردیدند. در سن ۱۰ روزگی جوجه های گروه یک با EID۵۰۱۰۳ ویروس برونشیت عفونی به روش قطره چشمی آلوده و گروه دو بعنوان گروه کنترل درنظر گرفته شد. نمونه برداری از اندام های مختلف از روز دوم تا روز شانزدهم پس از تلقیح بصورت یک روز در میان جهت ردیابی ویروس و بررسی آسیب شناسی بافتی انجام گردید.جوجه های گروه عفونی شده با ویروس مذکور از روز دوم تا هشتم دچار کزکردگی بودند. ویروس از کلوآک و کلیه ها روزهای ۱۶-۲، و در نای نیز ویروس در روزهای ۲ تا ۸ و در ریه نیز نمونه های مثبت در روز ۲تا ۶ پس از تلقیح ردیابی شدند. ویروس در بافت نای موجب ریزش مژک ها، هیپرپلازی بافت پوششی و ارتشاح سلول های تک هسته ای و هتروفیل شده بود. در ریه، پرخونی و خونریزی، ادم و اکسودای فیبرینی و ارتشاح سلول های تک هسته ای مشاهده گردید. در کلیه، پرخونی، خونریزی و نکروز لوله های ادراری مشاهده شد. نتایج مطالعه حاضر نشان دادکه سروتیپ B/۷۹۳ ویروس برونشیت عفونی در جوجه های گوشتی منجربه بروز تلفات، علائم بالینی و  جراحات بافتی  می گردد.

کلیدواژه ها

: آسیب شناسی بافتی؛ گرایش بافتی؛ ویروس برونشیت عفونی؛ سروتیپ ۷۹۳/B, جوجه گوشتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.