بررسی شیوع سروتیپ های سالمونلا در خوراک دام و میزان مقاومت دارویی آنها نسبت به آنتی بیوتیک های رایج در مراکز درمانی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پاتوبیولوژی مقایسه ای، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPS-16-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 110
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آیدین عزیزپور

دانشیار بیماریهای طیور، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران -

سیامک قضایی

دانشیار میکروبیولوژی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

سالمونلوز یکی از مهمترین بیماری های مشترک بوده و بیشتر عفونت های سالمونلایی در اثر مصرف مواد غذایی آلوده به این باکتری ایجاد می شود. در طی دهه های اخیر، مقاومت دارویی سالمونلاهای جدا شده نسبت به آنتی بیوتیک های رایج افزایش یافته است که بعنوان یک مشکل بهداشتی جهانی مطرح می باشد. هدف از این تحقیق بررسی سروتیپ­های سالمونلا در خوراک دام و میزان مقاومت آنتی بیوتیکی آنها نسبت به ده آنتی بیوتیک با مصرف رایج در مراکز درمانی ایران بود. بدین منظور، تعداد ۵۰  نمونه خوراک دام به طور تصادفی از نقاط مختلف شهرستان اردبیل جمع آوری گردید. پس از کشت و جداسازی سالمونلا، پرگنه های آن با روش سرولوژی و PCR بررسی شدند. میزان مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه ها با روش کربی بایوئر (Kirby Bauer) مشخص گردید. از مجموع ۵۰ نمونه مورد بررسی، تعداد ۴ جدایه سالمونلا (۸%) جداسازی شد که در سروتایپینگ انجام شده بر روی نمونه های مثبت، ۵۰% سروتیپ انتریتیدیس، ۲۵% سروتیپ مونشن و ۲۵% سروتیپ نامعلوم تشخیص داده شدند. تمامی جدایه­ها حداقل به ۴ آنتی بیوتیک مقاوم بودند. بیشترین مقاومت داروئی نسبت به تتراسیکلین (۱۰۰%)، آمیکاسین(۱۰۰%)، سولفادیازین + تری متوپریم (۱۰۰%) و کوتریموکسازول (۱۰۰%) و بعد از آنها کلرامفنیکل (۷/۶۶%)، آمپی سیلین (۷/۶۶%)، داکسی سیکلین (۴/۳۳%)، فلورفنیکل (۴/۳۳%) و انروفلوکساسین (۴/۳۳%) مشاهده شد. تمامی جدایه ها در مقابلسیپروفلوکساسین حساس بودند. نتایج این بررسی نشان داد بیشترین میزان مقاومت دارویی نسبت به آنتی بیوتیک های رایجدر صنعت دام و طیور وجود دارد که با مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها در جیره غذایی دام و ایجاد و گسترش باکتری های مقاوم مرتبط می­باشد.

کلیدواژه ها

سالمونلا, سروتایپینگ, خوراک دام, مقاومت آنتی بیوتیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.