اولین گزارش درمانگاهی درگیری همزمان آدنوویروس شاهینان تیپ یک و تریکومونیازیس در بالابان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پاتوبیولوژی مقایسه ای، دوره: 18، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPS-18-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیمان محمدزاده

assistant professor of pathology, faculty of veterinary medicine, islamic azad university, sanandaj branch, kurdestan, iran

چکیده

تریکومونیازیس بیماری است که پرندگان وحشی و اهلی را درگیر می کند. برخی از مطالعات این بیماری را اصلی ترین بیماری عفونی پرندگان حیات وحش معرفی کرده اند. تریکوموناس باعث ایجاد گره ها و زخمهای کوچک در چینه دان و سایر نقاط دستگاه گوارش میشود. ضایعات در ادامه ادغام شده و گرانولوم هایی را تشکیل میدهند که میتواند سبب مرگ در اثر گرسنگی ناشی از ناتوانی بلع شود. تریکوموناس گالینه یک تک یاخته تاژکدار است که غالبا در حفره دهانی کبوتران که مخزن اصلی انگل در نظر گرفته میشوند، یافت میشود. در دهه گذشته، پیشرفت زیادی در شناخت خصوصیات مولکولی این تک یاخته و گونه های ژنتیکی جدید از تریکومونادهایی که در ناحیه حلق و محوطه دهانی پرندگان ایجاد شده است. علائم رگورژیتاسیون، تهوع، بی اشتهایی، دیسترس تنفسی و رال، وضعیت راست دمی، اسهال همراه با هالیتوزیس و کانون های نکروتیک چرکی در نقاط مختلف مخاط دهان مشاهده شد. در بررسی هیستوپاتولوژی هیپرکراتوز اورتوکراتوتیک همراه با ارتشاح التهابی هتروفیلی و هیستیوسیتی در مخاط دهان(فرونس )، نکروز هپاتوسلولار گسترده و منتشر همراه با انفیلتراسیون لنفوپلاسموسیتیک چند کانونه و نیز حضور سلول های پراکنده، حاوی ذرات آمفوفیلیک داخل هسته ای، به دلیل آلودگی به آدنوویروس شاهینان تیپ یک (falconid adenovirus-۱) در کبد،  نکروز توبولی حاد و معدنی شدن توبول ها در کلیه مشاهده شد. در این مطالعه به احتمال زیاد، علت ابتلای این بالابان تغذیه از کبوتران آلوده بوده و نیز مشخص شد که تکنیک رنگ آمیزی PAS برای شناسایی این تک یاخته مناسب نیست و همچنین تریکوموناس گالینه در محیط کشت اصلاح شده دایموند به بهترین شکل تکثیر می شود.

کلیدواژه ها

adenovirus-۱, Trichomoniasis, Saker Falcon

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.