ارزیابی مقایسه ای فعالیت ضدباکتریایی اسانس گیاهان شوید (Anethum graveolen L.) و آویشن باغی(Thymus vulgaris) بر باکتری سالمونلا تایفی موریوم (ATCC=۱۴۰۲۸)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پاتوبیولوژی مقایسه ای، دوره: 19، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPS-19-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 86
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نازیلا اسلامی

دانش آموخته ی کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.

یونس انزابی

استادیار، گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.

میرعلیرضا نورآذر

استادیار، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.

چکیده

سالمونلوزیس یکی از مهم ترین بیماری های مشترک انسان و دام بوده که دارای گستردگی جهانی است. در سال­های اخیر با شیوع مقاومت های آنتی بیوتیکی، تمایل به استفاده از گیاهان دارویی برای کنترل میکروارگانیسم ها افزایش یافته است. هدف از تحقیق تجربی حاضر، بررسی اثرات ضدباکتریایی اسانس گیاهان آویشن باغی و شوید بر سویه استاندارد باکتری سالمونلا تایفی­موریوم (ATCC=۱۴۰۲۸) بود. اسانس گیاهان مذکور به روش تقطیر با بخار آب توسط دستگاه کلونجر استخراج گردید و ماده موثره آنها با روش کروماتوگرافی گازی/ طیف سنجی جرمی (GC-MS) مشخص شد. در ادامه با استفاده از روش میکرودایلوشن براث، حداقل غلظت مهارکنندگی، حداقل غلظت کشندگی و همچنین براساس روش انتشار چاهک در آگار، حساسیت یا مقاومت دارویی باکتری مذکور نسبت به اسانس های بدست آمده به تنهایی و بصورت مخلوط با هم و نیز نسبت به ۳ آنتی­بیوتیک رایج در دامپزشکی شامل اریترومایسین، اکسی تتراسایکلین و داکسی سایکلین، تعیین شد. تجزیه و تحلیل GC-MS اسانس آویشن باغی و شوید به ترتیب وجود ۱۲ و ۱۱ ترکیب شیمیایی را نشان داد. بر طبق یافته ها، حداقل غلظت مهارکنندگی برای اسانس آویشن باغی۲۵/۰، مخلوط اسانس­های گیاهان آویشن باغی و شوید ۵۰/۰، داکسی سایکلین ۰۰۷۸/۰ و اکسی تتراسایکلین، ۰۰۱۹۵/۰> ۰ میکروگرم بر میلی لیتر محاسبه شد. حداقل غلظت کشندگی ترکیبات مذکور نیز به ترتیب ۲۵/۰، ۵۰/۰، ۰۱۵۶/۰ و ۰۰۱۹۵/۰> ۰ میکروگرم بر میلی لیتر به دست آمد. بیشترین حساسیت هم نسبت به آنتی­بیوتیک اکسی تتراسایکلین با قطر منطقه ممانعت از رشد۲۷میلی متر و بیشترین مقاومت هم نسبت به به اسانس آویشن باغی با قطر منطقه ممانعت از رشد۱۰ میلی متر، ثبت شد. همچنین اسانس شوید و آنتی بیوتیک اریترومایسین، در هیچ­یک از آزمایشات انجام گرفته، اثر ضدباکتریائی برعلیه باکتری مورد آزمایش نشان ندادند. به نظر می رسد که اسانس آویشن باغی برخلاف اسانس شوید، تاثیر ضدباکتریایی قابل توجه و کاربردی بر باکتری سالمونلا تایفی­موریوم دارا می باشد.

کلیدواژه ها

سالمونلاتایفی موریوم, شوید, آویشن, فعالیت ضدباکتریائی, مقاومت آنتی بیوتیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.