اثرات سینرژیستی سیستم های گلوتاماترژیک و هیستامینرژیک مرکزی بر اخذ غذا در جوجه های نوزاد: نقش گیرنده های NMDA گلوتاماتی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پاتوبیولوژی مقایسه ای، دوره: 19، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPS-19-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 162
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینا مبرهن

گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مرتضی زنده دل

گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

بیتا وزیر

گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

احمد اصغری

گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

تعدیل اشتها مجموعه­ای از مکانیسم های پیچیده فیزیولوژیک است که نواحی مختلف دستگاه عصبی مرکزی را تحت تاثیر قرار می­دهد. گلوتامات و هیستامین نقش مهمی در کنترل مرکزی اخذ غذا در پرندگان دارند و اخذ غذا در پرندگان را کاهش می­دهند. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات سینرژیستی سیستم های گلوتاماترژیک و هیستامینرژیک مرکزی بر رفتار تغذیه ای در جوجه های نوزاد صورت گرفته است. تعداد ۳۶ جوجه بطور تصادفی در سه گروه آزمایشی تقسیم شدند. هر آزمایش شامل یک گروه کنترل و ۳ گروه تیمار بود (۱۲ جوجه در هر گروه). در تمام آزمایشات، پرندگان پس از ۳ ساعت محرومیت از غذ ‎ با تزریق داخل مغزی-بطنی ‎محلول رقیق کننده یا محلول دارویی را دریافت کردند. سپس به پرندگان اجازه دسترسی بدون محدودیت به غذا و آب داده شد. مصرف غذا (گرم) بر اساس درصد وزن بدن (%BW) اندازه گیری شد. در آزمایش اول، گلوتامات (۷۵ نانومول) ، هیستامین (۷۵ نانومول) و هیستامین + گلوتامات تزریق شد. در آزمایش دوم، کلرفنیرامین (آنتاگونیست گیرنده H۱، ۳۰۰ نانومول) ،  MK-۸۰۱(آنتاگونیست گیرنده NMDA گلوتامات، ۱۵ نانومول) و کلرفنیرامین + MK-۸۰۱ تزریق شد. در آزمایش سوم، MK-۸۰۱، α-FMH (مهارکننده سنتز هیستامین، ۲۵۰ نانومول) و α-FMH + MK-۸۰۱ تزریق شد. نتایج نشان داد، تزریق هیستامین با دوز ۷۵ (دوز تحت اثر) و گلوتامات با دوز ۷۵ (دوز تحت اثر) اثری بر اخذ غذا نداشت (۰۵/۰ < p). اما تزریق هم زمان گلوتامات و هیستامین موجب کاهش اخذ غذا شد (۰۵/۰ > p). تزریق کلرفنیرامین با دوز ۳۰۰ و MK-۸۰۱ با دوز ۱۵ اثری بر اخذ غذا نداشت (۰۵/۰p). تزریق α-FMH با دوز ۲۵۰ و MK-۸۰۱ با دوز ۱۵ اثری بر اخذ غذا نداشت (۰۵/۰ < p). اما تزریق هم زمان α-FMH و MK-۸۰۱ موجب افزایش اخذ غذا شد (۰۵/۰ > p). با توجه به نتایج، احتمالا یک اثر سینرژیستی بین سیستم های هیستامینرژیک و گلوتاماترژیک در کنترل اخذ غذای جوجه های نوزاد وجود دارد.

کلیدواژه ها

اخذ غذا, هیستامین, گلوتامات, جوجه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.