شناسایی انگل های برخی ماهیان سرچشمه زاینده رود و اولین گزارش رخداد Allocreadium laymani Bychowsky , ۱۹۶۲ در ایران

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: فصلنامه پاتوبیولوژی مقایسه ای، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JCPS-4-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 144
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهیار جلالی

مریم برزگر

سعید اسداله

مهران مهدی پور

الهام مقصود پور

پگاه قشلاقی

فاطمه عبدالهی

هدی منصوری

زهرا فخری

چکیده

بررسی حاضر با هدف شناسایی انگل های ماهیان بومی زاینده رود و اهمیت بیماری زایی آنها انجام گردیده است. نمونه برداری و آزمایش ماهیان در طی دو فصل پاییز ۱۳۸۳ و بهار ۱۳۸۴ انجام گردید که نتایج این بررسی عبارتند از:سه گونه میکسوبولوس به اسامی M , Myxobolus.varicorhin و Samgoricus و M.musajevi ، یک گونه تک یاخته مژک دار Ichthyophthirius multifiliis در پوست و باله های ماهیان ، هفت گونه مونوژن ۲ گونه داکتیلوژیروس شامل Dactylogyrus lenkorani و D.minor ، ۲ گونه داکتیلوژیروس شامل Gyrodactylus mutabilis و Gyrodactylus sp و سه گونه ناشناخته از جنس Paradiplozoon از آبشش و پوست ماهیان ، سه گونه دیژن شامل متاسرکر  Allocreadium isoporum , Diplostomum spathaceum و A.laymani  به ترتیب از چشم و روه ماهیان ،اکانتوسفال Acanthocephlorhynchoides  cholodkowsky شامل Khawia armenica و گونه ای از خانواده Amphicotilidae و بالاخره از لارو نماتد گونه Contracaecum  sp از روده ماهیان مورد بررسی جدا شدند. این اولین گزارش انگل های ماهیان سرچشمه های زاینده رود می باشد که ضمن معرفی ۱۸ گونه انگل ماهی ، گونه  Allocreadium laymani را برای اولین بار در ایران معرفی و تفاوتهای مرفولوژیک و مرفومریستیک آن را با گونه A.isoporum بیان میدارد.در میان انگل های یافت شده گونه Ichthyophthirius multifiliis که انگل بدون ویژگی میزبانی است ، خطرناکترین گونه انگلی برای ماهیان پرورشی در استخرها محسوب می شود به نحوی که در صورت ورود به مزارع پرورش ماهی قزل آلا باعث بروز تلفات سنگینی در جمعیت ماهیان می گردد.

کلیدواژه ها

انگل, ماهیان, سرچشمه زاینده رود, اصفهان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.