ارتباط بین علائم روانشناختی و خود کارآمدی کارکنان ستاد وزارت بهداشت در پاندمی کووید -۱۹

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه بهداشت در عرصه، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHF-10-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 37
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه میرگلو بیات

گروه دوره عالی بهداشت عمومی (MPH)، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

محتشم غفاری

گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

سکینه رخشنده رو

گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

زمینه و اهداف: تقویت و بهبود خودکارآمدی در میان کارکنان در ارتقا هر چه بیشتر سلامت روان و کاهش علایم روانشناختی در دروه ی شیوع بیماری کرونا موثر است. لذا این مطالعه با هدف ارتباط بین علائم روانشناختی و خود کارآمدی کارکنان ستاد وزارت بهداشت در پاندمی کووید -۱۹ انجام گرفت.مواد و روش ها: این پژوهش ازنوع توصیفی- تحلیلی و به صورت مقطعی در سال ۱۳۹۹ در میان ۳۳۰ نفر از کارکنان ستادی وزارت بهداشت انجام گرفت. نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای انجام شد. داده ها با استفاده پرسشنامه سلامت عمومی و خودکارآمدی و به صورت آنلاین جمع آوری شدند. تحلیل داده ها با استفاده از SPSS۱۶انجام شد. ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه رعایت شد.یافته ها: افسردگی (۰۴/۹ ± ۳۹/۱۰) بیشترین و ترس مرضی (۷۵/۳ ±۲۰/۳) کمترین نمره را در میان علایم روانی داشتند. وضعیت کارآمدی کارکنان خوب ارزیابی شد. میان علایم روانی با متغیرهای جنس، وضعیت تاهل، وضعیت استخدامی و تعداد فرزندان تفاوت معناداری وجود نداشت و با متغیرهای میزان درگیری با کرونا، سن، سطح تحصیلات و سابقه خدمت تفاوت معنادار بود. ارتباط همه علایم روانی با خود کارآمدی معنادار و معکوس بود. مدل رگرسیونی نشان داد، متغیرهای حساسیت در روابط متقابل، سن، افسردگی، پرخاشگری و ترس مرضی بر روی هم ۳۸ درصد تغییرات خود کارآمدی را پیش بینی می کنند. نتیجه گیری: با توجه به همبستگی منفی میان خود کارآمدی با علایم روانی و پیش بینی کننده خود کارآمدی توسط علایم روانی، برگزاری کلاس های آموزشی، روش های مقابله ای و آموزش مهارت های خود کارآمدی می تواند در ارتقاء سلامت روان و خودکارآمدی کارکنان مفید واقع گردد.

کلیدواژه ها

علائم روانشناختی، خودکارآمدی، وزارت بهداشت، کووید-۱۹

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.