درخواست و مصرف خون و فرآورده های خونی در بیمارستان های تحت مطالعه شهر کرمان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشی خون، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_BLOOD-10-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نگار رضایی

مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون

زهرا معارف دوست

مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون و پایگاه منطقه ای آموزشی انتقال خون کرمان

صدیقه امینی کافی آباد

دانشیار مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون

محمدرضا مهدیزاده

موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون و پایگاه منطقه ای آموزشی انتقال خون کرمان

فریبا بیرجندی

مرکز تقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون

چکیده

چکید ه   سابقه و هدف   هر واحد خون اهدا شده، سرمایه ای با ارزش در حفظ جان بیماران می باشد و باید از ضایع شدن و مصرف غیر بهینه خون و فرآورده ها خودداری شود. هدف این مطالعه، بررسی چگونگی مصرف خون و فرآورده ها در شهر کرمان و ارایه راه کارهایی جهت مصرف بهینه خون با در نظر گرفتن وضع موجود بود.   مواد و روش ها   مطالعه حاضر از نوع توصیفی و گذشته نگر به روش نمونه گیری سرشماری بوده که مصرف فرآورده های خون را طی ۴ سال در سه بیمارستان دانشگاهی، تامین اجتماعی و خصوصی شهر کرمان، بررسی نموده است. در مراکز بیمارستانی، مسوولین بانک خون گزارش ماهیانه مصرف فرآورده های خون راتهیه و به مرکز انتقال خون استان ارسال می نمایند. یافته ها با نرم افزار آماری ۱۶ SPSS با حدود اطمینان ۹۵% بررسی گردید.   یافته ها   بیشترین فرآورده های مصرفی در هر سه بیمارستان، واحدهای گلبول قرمز متراکم بودند. میانگین میزان درخواست سالانه در بیمارستان دانشگاهی ۶۶/۷۶۵ ± ۲۵/۴۱۹۰ واحد، بیمارستان تامین اجتماعی ۳۱/۱۶۲ ± ۷۵/۱۶۶۰ واحد و بیمارستان خصوصی ۹/۶۲ ± ۸/۲۳۱ واحد بود. مصرف خون به ازای تخت فعال در بیمارستان دانشگاهی ۸/۱۴ واحد، در بیمارستان تامین اجتماعی ۹/۴ واحد و در بیمارستان خصوصی ۴/۴ واحد ودرخواست خون در سه بیمارستان به ترتیب ۰۹/۱۵، ۱/۶ و۲/۵ واحدبه تخت بود.   نتیجه گیری   میزان مصرف خون در این مطالعه تقریبا مشابه با استانداردهای جهانی می باشد ولی با توجه به هزینه های مالی و معنوی فراوان نگهداری و آماده سازی یک واحد خون، لزوم تدوین دستورالعمل محلی بر پایه استانداردهای بین المللی برای مصرف بهینه خون بدیهی است.

کلیدواژه ها

Blood Transfusion, Blood Grouping and Crossmatching, Blood Banks, Hospitals, انتقال خون, گروه خون و کراس مچ, بانک های خون, بیمارستان ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.