نحوه مصرف خون و فرآورده های خونی در بیمارستان های آموزشی زاهدان

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشی خون، دوره: 5، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_BLOOD-5-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 57
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام کرمی

ناهید پورخسروی

اسماعیل صانعی مقدم

سهیلا خسروی

چکیده

چکید ه   سابقه و هدف   درخواست بیش از حد خون ضمن این که هزینه زیادی را بر مراکز انتقال خون تحمیل می کند، باعث کاهش ذخیره بانک خون، کاهش کیفیت واحد خون و افزایش ضایعات ناشی از آن می گردد، این مطالعه به منظور بررسی وضعیت مصرف خون، تعیین شایع ترین علل درخواست خون و میزان مصرف آن در بیمارستان های آموزشی زاهدان انجام شد تا بتوانیم الگوی مناسبی جهت مصرف خون در استان بیابیم.   مواد وروش ها   مطالعه به صورت توصیفی روی ۲۰۹۴ فرم درخواست خون از بانک خون بیمارستان های آموزشی زاهدان انجام شد. اطلاعات توسط پرسشنامه به مدت سه ماه از ابتدای تیر ماه ۸۶ تا ابتدای مهر ماه ۸۶، بر روی تمام فرم های درخواست خون از بانک خون بیمارستان های آموزشی زاهدان جمع آوری گردید و با برنامه آماری ۱۴ SPSS و توسط آزمون های کای دو و t ، تجزیه و تحلیل شد.   یافته ها   از ۲۰۹۴ فرم درخواست خون، ۹/۵۷% موارد بررسی شده مرد و متوسط سن بیماران ۱/۲۷ سال بود. متوسط تعداد فرآورده های درخواستی برای هر بیمار ۸۹/۱ ± ۳۶/۲ واحد و متوسط تعداد فرآورده های تزریق شده به بیمار ۵۷/۱ ± ۹۷/۱ واحد بود. (۲/۴۰-۱/۳۶= ۹۵% CI: ) ۳/۳۸% درخواست های خون تزریق نشدند. بیشترین درخواست های خون مربوط به بخش فوریت های جراحی(۲/۱۴%)، ICU (۳/۱۰%)، جراحی عمومی(۳/۹%)، اطفال(۶/۸%)، ارتوپدی(۸%) و زنان و زایمان(۷/۶%) بود. بیشترین فرآورده درخواست شده گلبول قرمز متراکم(۴/۷۳%) بود. از مجموع ۱۵۳۶ واحد PC درخواستی، (۴۴%) ۶۷۷ واحد مصرف نشد.   نتیجه گیری   نتایج این مطالعه نشان داد که میزان مصرف نشدن خون درخواستی در این بررسی بسیار بالا است و جهت کاهش این نسبت باید یک راهنمای محلی برای درخواست های خون تهیه گردد و یک بازنگری در نحوه سیستم سفارش دهی و مصرف خون صورت گیرد.   کلمات کلیدی : خون، تزریق فرآورده های خونی، بیمارستان ها

کلیدواژه ها

Blood, Blood Component, Hospital, خون, تزریق فرآورده های خونی, بیمارستان ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.