تشخیص لوسمی لنفوسیتی و میلوئیدی حاد با استفاده از انتخاب ژن داده های ریز آرایه و الگوریتم های داده کاوی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشی خون، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_BLOOD-12-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 68
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راضیه شیخ پور

دانشگاه یزد یزد ایران

مهدی آقاصرام

دانشگاه یزد ایران

رباب شیخ پور

یزد، ایران صندوق پستی: ۵۶۹۶۵-۸۹۱۵۶

چکیده

چکیده سابقه و هدف تکنولوژی ریزآرایه، یک تصویر کلی از میزان بیان هزاران ژن به طور هم زمان ارایه می دهد. تفسیر داده های ریز آرایه بدون آنالیز آماری و روش های هوش مصنوعی ممکن نیست. هدف این مقاله، تشخیص انواع لوسمی حاد با استفاده از مجموعه داده های ریز آرایه و الگوریتم های داده کاوی بود. مواد و روش ها در این مطالعه توصیفی از داده های بیان ۷۱۲۹  ژن مربوط به ۷۲ بیمار مبتلا به لوسمی استفاده شد. سپس با انتخاب ژن های مهم بر اساس روش های ضریب همبستگی، بهره اطلاعاتی، نسبت بهره و امتیاز Fisher و با استفاده از روش های جداکننده خطی، ماشین بردار پشتیبان، k نزدیک ترین همسایه، بیزین ساده، شبکه بیزین، نزدیک ترین میانگین، رگرسیون لجستیک، شبکه عصبی پرسپترون چند لایه و درخت تصمیم J۴۸ برروی ژن های انتخاب شده به تشخیص لوسمی میلوژنیک و لنفوسیتیک حاد پرداخته شد. یافته ها روش های نزدیک ترین میانگین، ماشین بردار پشتیبان، k نزدیک ترین همسایه، بیزین ساده و شبکه عصبی پرسپترون چند لایه با استفاده از ۳۹ ژن انتخاب شده توسط نسبت بهره با دقت ۱۰۰٪ ، قادر به تشخیص لوسمی میلوژنیک و لنفوسیتیک حاد هستند. هم چنین روش ماشین بردار پشتیبان با استفاده از ۸۷ ژن انتخاب شده توسط بهره اطلاعاتی و روش شبکه عصبی پرسپترون چند لایه با استفاده از ۱۳۳ ژن انتخاب شده توسط بهره اطلاعاتی با دقت ۱۰۰٪ ، قادر به تشخیص آن می باشند. نتیجه گیری نتایج این مطالعه نشان داد که انتخاب ژن ها و الگوریتم های داده کاوی قادر به تشخیص انواع لوسمی با دقت بسیار بالایی هستند، بنابراین با استفاده از این روش ها، می توان تصمیمات مناسبی در مورد نحوه تشخیص و درمان بیماران گرفت.

کلیدواژه ها

Key words: Acute Lymphoid Leukemia, Acute Myeloid Leukemia, Microarray Analysis, Data Mining, کلمات کلیدی: لوسمی لنفوسیتیک حاد, لوسمی میلوژنیک حاد, آنالیز ریز آرایه, داده کاوی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.