القای آپوپتوز در سلول های لوسمیک پرومیلوسیتی(NB۴) توسط الیگونوکلئوتید ضد آنزیم تلومراز

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشی خون، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_BLOOD-13-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 46
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا اصغری کیا

تهران ایران

داود بشاش

تهران ایران

سید حمیدا... غفاری

کارگر شمالی تهران ایران کدپستی: ۱۴۱۱۱

محسن حمیدپور

تهران ایران

اردشیر قوام زاده

تهران ایران

چکیده

چکیده سابقه و هدف به دلیل فعالیت بالای آنزیم تلومراز در تکثیر اغلب سرطان­ها از جمله لوسمی پرومیلوسیتیکی حاد(APL)، مهار تلومراز روش مناسبی جهت درمان می باشد. در این مطالعه به بررسی اثر الیگونوکلئوتید ضد تلومراز بر روی القای مرگ سلولی و آپوپتوز سلول­های NB۴ پرداختیم. مواد و روش ها در این مطالعه تجربی، به منظور بررسی اثر الیگونوکلئوتید آنتاگونیست تلومراز، سلول­ها تحت دوزهای مختلف الیگونوکلئوتید قرار گرفتند. جهت بررسی اثر این دارو بر زند­ه­ما­نی سلول­ها، آزمایش MTT انجام شد و جهت بررسی مولکولی القای آپوپتوز، بیان ژن­های دخیل در این روند به روش Real-Time PCR ارزیابی گردید. یافته ها الیگونوکلئوتید قادر به کاهش درصد زنده مانی و القای مرگ سلولی می باشد. تیمار سلول­ها با  الیگونوکلئوتید در غلظت­های ۵، ۱۰، ۲۰، ۳۰ و ۴۰ پیکومولار، به صورت وابسته به دوز پس از طی ۴۸ ساعت باعث کاهش درصد زنده­مانی سلول­ها و مرگ سلولی گردید. شایان ذکر است میانگین درصد زنده مانی در غلظت ۴۰ پیکومولار، ۶۴% بود، در حالی که این درصد در تیمار سلول­ها با الیگونوکلئوتید کنترل ۹۴% می­باشد. علاوه بر این، نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که مرگ سلولی القا شده با این الیگونوکلئوتید با افزایش بیان ژن­ Bax و کاهش بیان ۲Bcl- همراه می­باشد. نتیجه گیری با توجه به طول تلومر کوتاه و فعالیت بالای آنزیم تلومراز در بیماران APL و همچنین اثربخشی الیگونوکلئوتید در القای مرگ سلولی در سلول­های پرومیلوسیتیک NB۴، می­توان درمان­های مبتنی بر استراتژی مهار آنزیم تلومراز را به عنوان راه­کار مناسب در این بیماران مدنظر قرار داد.

کلیدواژه ها

Key words: Acute Promyelocytic Leukemia, Apoptosis, Cell Death, کلمات کلیدی: لوسمی پرومیلوسیتیک حاد, آپوپتوز, مرگ سلولی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.