فراوانی اختلالات کروموزومی در کودکان مبتلا به لوسمی حاد مراجعه کننده به بخش انکولوژی بیمارستان بعثت سنندج

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشی خون، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_BLOOD-14-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 62
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

برهان مرادویسی

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کردستان

حکیمه صفری

کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی کردستان

دائم روشنی

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کردستان

بهزاد خلفی

کمیته تحقیقات دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی کردستان

راضیه تقی زاده سروستانی

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود

چکیده

چکیده سابقه و هدف بدخیمی­های خونی، شایع ترین شکل سرطان­های کودکان هستند که حدود ۴۵% از سرطان­های تشخیص داده شده درکودکان را تشکیل می­دهند. اختلالات کروموزومی در بیشتر بیماران مبتلا به لوکمی لنفوبلاستیک حاد یافت می­شود. این اختلالات، اطلاعات با ارزشی در مورد پیش­آگهی بیماری ارائه می دهند. مواد و روش ها این مطالعه به صورت توصیفی مقطعی بر روی تمام کودکان مبتلا به لوسمی حاد مراجعه کننده به بخش انکولوژی بیمارستان بعثت سنندج در سال­های ۱۳۸۵ تا پایان شش­ ماهه­ اول ۱۳۹۴، انجام شد. از تمام کودکان مراجعه کننده به بخش انکولوژی با تشخیص لوسمی حاد، یک نمونه خون محیطی و آسپیره مغز استخوان تهیه شد و با روش RT-PCR و تعیین کاریوتایپ کروموزومی، انواع اختلالات کروموزومی مشخص ­گردید. داده­ها با آزمون کای دو و نرم افزار ۵/۱۱ SPSS تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها در بین ۷۵ نفر از بیماران، ۱۲ نوع ژنوتیپ کروموزومی مشاهده شد. بیشترین مقدار مربوط به ژنوتیپ کروموزومی نرمال با ۴۱ نفر(۷/۵۴%) بود. اختلال کروموزومی(۲۱-۱۲) t در ۱۵ نفر(۲۰%) دیده شد که شایع ترین اختلال کروموزومی بود. (۱۷-۱۵)t با ۵ مورد(۷/۶%) در رتبه بعدی قرار داشت. تنها اختلال کروموزومی دیده شده در لوکمی لنفوسیت T، اختلال ۲۱ + ،xy ، ۴۷ با فراوانی ۱ نفر بود. نتیجه گیری با توجه به نتایج این تحقیق، ۷/۵۴% ازکودکان هیچ نوع اختلال کرومووزمی نداشتند. در مطالعه های مختلف نتایج متفاوتی گزارش شده است. با توجه به اهمیت کشف انواع جابه جایی­های کروموزومی در تعیین پیش­آگهی کودکان مبتلا به لوسمی، انجام مطالعه های بیشتر در این زمینه ضروری است.

کلیدواژه ها

Key words: Leukemia, Chromosome Disorders, Children, کلمات کلیدی: لوسمی, اختلالات کروموزومی, کودکان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.