مصرف خون در بیمارستان های آموزشی شهر بابل

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشی خون، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_BLOOD-11-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 47
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هایده علاءالدوله ای

مربی دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل

یوسف مرتضوی

مربی دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل

فرحناز صدیقیان

دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل

چکیده

چکید ه   سابقه و هدف   خون فرآورده ارزشمندی است که نگهداری، توزیع و مصرف صحیح آن به نظارت و دقت بسیار نیاز دارد. درخواست خون بیش از حد نیاز، موجب کاهش کیفیت و کهنه شدن خون می گردد. عدم رعایت درخواست صحیح خون از مشکلات مراکز درمانی می باشد، به این دلیل بر آن شدیم تا میزان مصرف خون را در بیمارستان های آموزشی شهر بابل ارزیابی نماییم.   مواد و روش ها   در یک مطالعه توصیفی، تعداد ۶۹۰ بیمار بستری در بخش های مختلف جراحی، در سه بیمارستان آموزشی شهر بابل(شهید بهشتی، روحانی و یحیی نژاد)، در طی ۹ ماه از تاریخ ۱/۱/۹۰ الی ۳۰/۹/۹۰ مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات مربوطه، از واحد بانک خون این مراکز جمع آوری و سپس شاخص های C/T و TI برای کل بیمارستان ها و هر بخش محاسبه گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار ۱۸ SPSS و آزمون های توصیفی، فراوانی تجزیه و تحلیل گردیدند.   یافته ها   از ۶۹۰ بیماری که درخواست خون داشتند، ۳۰۴ نفر در بیمارستان شهید بهشتی، ۱۱۵ نفر در بیمارستان شهید یحیی نژاد و ۲۷۱ نفر در بیمارستان روحانی بستری بوده اند. از این تعداد، ۳۹۶ نفر مونث(۴/۵۷%) و ۲۹۴ نفر مذکر(۶/۴۲%) بودند. مقدار C/T و TI به طور کلی در بیمارستان ها به ترتیب ۰۵/۱ و ۷۳/۱ بود.   نتیجه گیری   مقادیر C/T و TI در این بیمارستان ها نشان می دهد که این مراکز از نظر رعایت موازین صحیح درخواست خون، در وضعیت مطلوبی به سر می برند. پیشنهاد می گردد، مشابه این تحقیق در مراکز بیمارستانی، به صورت دوره ای انجام شود و در صورت نامطلوب بودن شاخص های مورد نظر، برنامه MSBOS و سیستم T;S در آن مراکز اجرا گردد.

کلیدواژه ها

Key words: Crossmatching ٬ Blood, Blood Groups, Surgery, Blood Transfusion, کلمات کلیدی : کراس مچ, خون, گروه های خونی, جراحی, ترانسفوزیون خون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.