بررسی دموگرافی و شیوع هپاتیت B ، C و HIV در اهداکنندگان خون شهرستان جهرم سال های ۱۳۸۲-۱۳۸۰

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشی خون، دوره: 2، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_BLOOD-2-7_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

دکتر فاطمه امام قریشی

دکتر غلام عباس فتحی

دکتر علی محتشمی

چکیده

چکیده   سابقه و هدف   اهداکنندگان خون دارای خصوصیات دموگرافیک مختلف در جوامع متفاوت می باشند که با اهداف گوناگون اقدام به اهدای خون می نمایند. هم چنین این گروه از افراد ممکن است منبعی برای انتقال بیماری ها باشند. با توجه به این که اطلاعاتی از اهداکنندگان خون در شهرستان جهرم موجود نمی باشد، لذا مطالعه حاضر به منظور شناخت دموگرافی اهداکنندگان خون در شهرستان جهرم صورت گرفته است.   مواد و روش ها   مطالعه انجام شده توصیفی و گذشته نگر بود و با بررسی ۳۰۰۰ پرونده اهداکنندگان خون که طی سال های ۱۳۸۲-۱۳۸۰ به سازمان انتقال خون جهرم مراجعه نموده بودند انجام شد. اهداکنندگان از نظر سن، جنس، شغل، تحصیلات، وجود بیماری زمینه ای، انگیزه اهدا و بیماری های قابل انتقال از طریق خون مورد بررسی قرار گرفتند. آزمایش های مربوط به هپاتیت B ، C و HIV انجام گرفت. فراوانی و درصد هر کدام از متغیرها با استفاده از نرم افزار SPSS محاسبه گردید.   یافته ها   میانگین سنی اهداکنندگان ۶/۵ ± ۵۲/۳۲ سال بود و ۹/۹۲ درصد آن ها مرد و ۱/۷ درصد زن بودند. اکثریت اهداکنندگان (۹/۷۱ درصد) شهری و بقیه روستایی بودند. از نظر شغلی، ۵/۴۳ درصد شغل آزاد، ۵/۱۴ درصد کارمند و بقیه مشاغل دیگر را شامل می شدند. بیشترین افراد در این مطالعه دارای تحصیلات زیر دیپلم بودند. ۹۶ درصد اهداکنندگان خون، انگیزه داوطلبانه داشته و تنها ۴ درصد افراد به علت پلی سیتمی مبادرت به اهدای خون نموده بودند. از میان داوطلبین اهدای خون، ۴/۰ درصد HBsAg و ۳/۰ درصد HCVAb مثبت بودند و هیچ مورد HIV مشاهده نشد.   نتیجه گیری   از نظر ترکیب سنی جنسی، اهداکنندگان شهر جهرم مشابه سایر نقاط می باشند و لیکن از نظر شغلی و تحصیلات متفاوت هستند. اکثر اهداکنندگان به طور داوطلبانه اقدام به اهدای خون می نمایند. شیوع عفونت های هپاتیت B ، C و HIV در جهرم از بسیاری مناطق ایران و دنیا پایین تر می باشد. کلمات کلیدی: دموگرافی ، اهداکنندگان خون ، HBV , HCV , HIV

کلیدواژه ها

Demography, Blood donor, HBV, HCV, HIV, دموگرافی, اهداکنندگان خون, HIV, HCV, HBV

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.