اثر ژل پلاکتی بر روند ترمیم و میزان بیان فاکتور VEGF در زخم های تجربی پوست در موش صحرایی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشی خون، دوره: 16، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_BLOOD-16-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 123
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ماهان محمدی پور

واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی

ناصر امیری زاده

دانشیار مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون

پژمان مرتضوی

واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی

علیرضا جهاندیده

واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

چکیده سابقه و هدف ژل پلاکتی تهیه شده از پلاسمای غنی از پلاکت با دارا بودن فاکتورهای رشد، ­باعث تسریع بازسازی لایه­های پوست، تحریک رگ­زایی و افزایش سنتز کلاژن در روند ترمیم زخم­ها می­شود. در این مطالعه، تاثیر ژل پلاکت انسانی بر میزان بیان فاکتور رشد عروقی در زخم­های تجربی پوست در موش صحرایی بررسی شد. مواد و روش ها در یک مطالعه تجربی، ژل پلاکتی با افزودن ترومبین به پلاسمای غنی از پلاکت تهیه شد. در ۲۴ سر موش صحرایی نر نژاد ویستار، یک زخم ۵/۱ در ۵/۱ سانتی­متری در قسمت پشتی بدن بین دو کتف ایجاد شد. موش­ها به­ طور تصادفی به دوگروه ۱۲تایی شاهد و درمان(استفاده موضعی از ژل پلاکتی در محل زخم) تقسیم شدند. درمان از ژل پلاکتی جهت پانسمان زخم استفاده گردید. نمونه­های زخم پوستی با رنگ آمیزی H&E و ماسون تریکروم برای هیستوپاتولوژی و فلورسنت ایمنوهیستوشیمی جهت ارزیابی فاکتور رشد عروقی بررسی شدند. یافته ها میزان تشکیل بافت پوششی در روز پنجم در گروه درمان شده با ژل پلاکتی ۳/۰ ± ۲ و در گروه شاهد ۱/۰ ± ۱ بود. نتایج هیستوپاتولوژی نشان­دهنده افزایش میزان تشکیل کلاژن و افزایش نفوذ سلول­های التهابی در گروه­ درمان نسبت به گروه­ شاهد به­ ویژه در مراحل ابتدایی روند ترمیم زخم بود. هم چنین نتایج ایمنوهیستوشیمی نشان داد که میزان بیان فاکتور رشد عروقی در گروه درمان بیشتر از گروه شاهد بوده است. نتیجه گیری استفاده موضعی از ژل پلاکتی بر روی زخم­های پوستی، اثرات مثبتی بر روند بهبود به­ ویژه در مراحل ابتدایی ترمیم دارد.

کلیدواژه ها

Key words: Platelet-Rich Plasma, Rats, VEGF, کلمات کلیدی: پلاسمای غنی از پلاکت, موش صحرایی(رت), VEGF

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.