زمین شناسی، کانی سازی، زمین شیمی و بررسی سیال های درگیر در رخداد معدنی مس کیمیا، شمال غرب بردسکن، استان خراسان رضوی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 31، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-31-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 87
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده ملک زاده شفارودی

Research Center for Ore Deposits of Eastern Iran, Ferdowsi University of Mashhad, Iran

حامد امینی زهان

Department of Geology, Faculty of Science, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran

محمدحسن کریم پور

Research Center for Ore Deposits of Eastern Iran, Ferdowsi University of Mashhad, Iran

چکیده

منطقه مس کیمیا در مجموعه آتشفشانی-رسوبی ائوسن شمال غرب بردسکن در استان خراسان رضوی قرار دارد. زمین شناسی منطقه شامل سنگ­های آتشفشانی با ترکیب آندزیتی-بازالتی، کنگلومرا با قطعه­های آندزیتی، سنگ­آهک نومولیت دار و ماسه­سنگ توفی است. کانی سازی در واحدهای آندزیتی و کنگلومرا و همچنین در مرز بین این واحدها به شکل رگچه، پرکننده حفره­ها، و جانشینی و پراکنده دیده می شود. کانی های اولیه کالکوزیت، پیریت و کانی های ثانویه مالاکیت، کوولیت و اکسیدآهن هستند. گسل های منطقه در دو راستای شمال شرقی-جنوب غربی و شمال غربی-جنوب شرقی با شیب ۴۵ درجه قرار دارند. رگچه های اصلی در منطقه کلسیت-کوارتز-پیریت، کلسیت-کالکوزیت و کلسیت-باریت-پیریت هستند. دگرسانی های در ارتباط با رگچه، سیلیسی و کربناتی و مربوط به واحدهای آذرین، پروپلیتی، کربناتی و کلریتی هستند. مقدار عنصر مس در منطقه بین ۶۹۵۰ و ۴۷۹۳۵ گرم بر تن است و سایر عناصر مقدار کمی دارند. براساس بررسی­های سیال­های درگیر، کمترین دمای تشکیل بین ۲۲۸ تا ۳۶۸ درجه سانتی­گراد و درجه شوری بین ۴/۱۰ تا ۹/۱۶درصد است. براساس شواهد سنگ میزبان، ساخت و بافت ها، کانی سازی و دگرسانی های موجود، کانی سازی مس در منطقه مس کیمیا از نوع مانتو است.

کلیدواژه ها

mineralogy, geochemistry, fluid inclusion, Eocene, Manto copper, کانی شناسی؛ زمین شیمی؛ سیال های درگیر؛ مس مانتو؛ پهنه سبزوار.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.