تهیه، شناسایی و بررسی ساختار بلوری کمپلکس مس دو ظرفیتی با لیگاند جدید ۳،ʹ۳،ʺ۳،ʺʹ۳-(پروپان-۲،۱-دی ایل بیس(آزانیتریل)) اسید تتراپروپانوئیک

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 31، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-31-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 82
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب نورمحمدزاده

Inorganic Chemistry, Faculty of Chemistry, Payam Noor University, Tehran, Iran

محمد حکیمی

Inorganic Chemistry, Faculty of Chemistry, Payam Noor University, Tehran, Iran

حسن حسنی

Inorganic Chemistry, Faculty of Chemistry, Payam Noor University, Tehran, Iran

چکیده

در این پژوهش، ترکیب جدید تترامتیل-۳،ʹ۳،ʺ۳،ʺʹ۳-(پروپان-۲،۱-دی ایل بیس(آزانیتریل))تتراپروپیونات (TPAT) از واکنش پروپان-۲،۱-دی آمین و متیل آکریلات در حلال متانول تهیه گردید. ترکیب TPAT در محیط بازی، همزمان با تشکیل کمپلکس به لیگاند ۳،ʹ۳،ʺ۳،ʺʹ۳-(پروپان-۱،۲-دی ایل بیس(آزانیتریل)) اسید تتراپروپانوئیک (H۴PAT) تبدیل شد. کمپلکس ۳،ʹ۳،ʺ۳،ʺʹ۳-(پروپان-۲،۱-دی ایل بیس(آزانیتریل))تتراپروپیونات مس (II) [Cu(H۲PAT)] با روش های طیف سنجی تبدیل فوریه فروسرخ (FT-IR)، تشدید مغناطیسی هسته­ای پروتون (HNMR) و تجزیه عنصری کربن، هیدروژن، نیتروژن و گوگرد (CHNS) شناسایی و با پراش پرتوی X (XRD) تعیین ساختار گردید. لیگاند H۴PAT از طریق دو اتم نیتروژن، دو اتم اکسیژن از یون پروپیونات و یک گروه کربونیل از اسید پروپانوئیک به اتم مس همتافته شده است و آرایش هندسی هرم مربعی واپیچیده دارد. این کمپلکس در سیستم بلوری راستگوشی با گروه فضایی Pna۲۱ با  Å a=۱۴.۱۴۲۹(۸) ، Å b=۱۴.۱۴۲۹(۸) و Å  c=۹.۹۷۸۱(۳)با چهار مولکول در یاخته یکه (Z=۴) متبلور شده است. کاربرد کاتالیزوری این کمپلکس بررسی شد. از ۲ میلی مول کمپلکس [Cu(H۲PAT)] برای جفت شدن فنیل برمید، در شرایط تقطیر، بدون حلال در مدت زمان ۱۲۰ دقیقه استفاده شد و بی فنیل با بازده ۸۰ درصد تشکیل گردید.

کلیدواژه ها

propane-۱, ۲-diamine derivatives, polydentate ligand complex, copper(II) complex, crystal structure, coordination chemistry, مشتق های پروپان-۲, ۱-دی آمین؛ کمپلکس لیگاند چند دندانه؛ کمپلکس مس(II)؛ ساختار بلوری؛ شیمی کوئوردیناسیون.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.