تمایز استخوانی سلول بنیادی بر روی نانوداربست کامپوزیتی پلی ال لاکتیک اسیدحاوی نانو ذرات شیشه زیست فعال ۴۵S۵

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشی خون، دوره: 16، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_BLOOD-16-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 60
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی شمس

پژوهشکده نانوتکنولوژی و مواد پیشرفته، پژوهشگاه مواد و انرژی

راحله حلبیان

استادیار مرکز تحقیقات علوم میکروبی (میکروبیولوژی کاربردی) دانشگاه علوم پزشکی بقیه اله (عج)

محمد کریمی

پژوهشگاه مواد و انرژی پژوهشکده نانوتکنولوژی و مواد پیشرفته

مرضیه قلاسی

استادیار دانشکده علوم زیست شناسی دانشگاه خوارزمی

علی سلیمی

استادیار مرکز تحقیقات نانوبیوتکنولوژی دانشگاه علوم پزشکی بقیه اله(عج)

چکیده

تمایز استخوانی سلول بنیادی بر روی نانوداربست کامپوزیتی پلی ال لاکتیک اسید حاوی نانو ذرات شیشه زیست فعال ۴۵S۵   مهدی شمس۱، راحله حلبیان۲، محمد کریمی۳، مرضیه قلاسی۴، علی سلیمی۵   چکیده سابقه و هدف امروزه استفاده از سلول های بنیادی و نانو داربست ها در تمایز سلول های بنیادی، به عنوان یک راه کار درمانی مطرح می باشد. هدف از این پژوهش، ساخت و مشخصه یابی نانوداربست کامپوزیتی پلی ال لاکتیک اسید حاوی نانوذرات شیشه زیست فعال ۵S۴۵ آسیاب شده و سپس بررسی دقیق تر تاثیر این کامپوزیت در تکثیر و رشد سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق از مغز استخوان در محیط برون تنی بود. مواد و روش ها در یک مطالعه تجربی، نانو ذرات شیشه زیست فعال به روش ذوبی و آسیاب سیاره ای ساخته و سپس بر روی نانوالیاف پلی ال لاکتیک اسید الکتروریسی شده پوشش داده شد. خصوصیات فیزیکوشیمیایی و بیولوژیکی نانوداربست کامپوزیتی توسط آزمون های پراش پرتو ایکس، میکروسکوپ الکترونی رویشی، MTT ، آکریدین اورنج و آلکالین فسفاتاز ارزیابی گردید. یافته ها بررسی خواص فیزیکوشیمیایی نشان داد، ساختار شیشه زیست فعال ساخته شده و الیاف پلی ال لاکتیک اسید کاملا در مقیاس نانو بوده و نانو ذرات به صورت یکنواخت بر روی بستر فیبری توزیع شده است. آزمایش های سلولی افزایش چشمگیر رشد، تکثیر و تمایز سلول های بنیادی مزانشیمی به سلول های استخوانی بر روی نانو داربست کامپوزیتی را تایید کرد. در آزمایش سنجش MTT ، میزان حیات سلول بر حسب جذب نوری (OD) نمونه نانوداربست کامپوزیتی پس از ۷ روز کشت، ۲/۰ ± ۹۶/۱ بیان شد، در حالی که نمونه کنترل، ۰۸/۰ ± ۷۶/۰ بود. نتیجه گیری با توجه به نتایج، نانوداربست کامپوزیتی فوق، سمیتی نداشته و از خواص زیست سازگاری مناسبی برخوردار است. علاوه بر آن، قابلیت استخوان سازی عالی دارد و در طب ترمیمی، جهت بازسازی بافت استخوان مفید خواهد بود.

کلیدواژه ها

Key words: Nanocomposites, Stem Cells, Glass, Bone Marrow, کلمات کلیدی: نانوکامپوزیت ها, سلول های بنیادی, شیشه, مغز استخوان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.