فراوانی هپاتیت B و عوامل خطرساز احتمالی در اهداکنندگان خون استان مازندران در سال ۱۳۹۳

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشی خون، دوره: 16، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_BLOOD-16-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 56
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مستانه علایی

استادیار مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون

مریم زادسر

استادیار مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون

عباس آقایی

مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون

اسماعیل پوریانی

مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون و اداره کل انتقال خون مازندران

چکیده

چکیده سابقه و هدف ویروس هپاتیتB  از عوامل مهم بیماری های منتقله از راه خون و از مسائل مهم درسلامت خون و بهداشت جامعه است. فراوانیHBsAg  مثبت در میان اهداکنندگان مناطق مختلف ایران متفاوت است. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی اهداکنندگان HBsAg مثبت و فاکتورهای خطر احتمالی در اهداکنندگان استان مازندران  در سال ۱۳۹۳ انجام شد. مواد و روش ها در یک مطالعه توصیفی و مقطعی، اطلاعات دموگرافیک، سوابق اهدا و نتیجه آزمایش های سرولوژیک اهداکنندگان خون کامل استان مازندران در سال ۱۳۹۳ از نرم افزار " نگاره" گردآوری؛ ثبت و در ۱۶SPSS  وارد شد. اهداکنندگان HBsAg مثبت فراخوان شده و مورد مشاوره بعد از آزمایش تاییدی قرار گرفتند. عوامل خطر احتمالی ابتلا به هپاتیتB  ارزیابی شد. آزمون های۲χ و T مستقل برای تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها از ۱۳۱۹۵۰ اهداکننده خون کامل، ۱۷۴ مورد HBsAg مثبت به دست آمد. میزان معافیت از اهدا ۶/۱۶% بود. بیشترین تعداد موارد مثبت در بابل و کمترین تعداد در گلوگاه یافت شد. ۹۵% موارد مثبت در اهداکنندگان بار اول(۰۰۰۱/۰ p< ) و هم چنین نزدیک به ۹۵% موارد مثبت در مردان مشاهده شد. عوامل خطر شامل اهدای بار اول، سن بالاتر و سطح تحصیلات پایین تر بودند. وضعیت تاهل و جنسیت تفاوت معنادار نداشت. در مشاوره پس از اهدا، بیشترین عوامل خطر احتمالی شامل سابقه دندانپزشکی غیر ایمن و به دنبال آن تماس جنسی غیر ایمن بود. نتیجه گیری میزان HBsAg مثبت در اهداکنندگان مازندران مشابه آمار کل کشور است(۱۳/۰%). عوامل دموگرافیک مرتبط نیز به جز تاهل و جنسیت مشابه سایر مطالعه ها بود.

کلیدواژه ها

Key words: HBsAg, Blood Donors, Risk Factors, Blood Safety, Iran, کلمات کلیدی: HBsAg, اهداکنندگان خون, عوامل خطر, سلامت خون, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.