تعیین فراوانی پلی مورفیسم های ژن فوکوزیل ترانسفراز ۳ در اهداکنندگان ایرانی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشی خون، دوره: 17، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_BLOOD-17-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهشید ناصری راد

مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون

احمد مردانی

مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون

امیر علی نقی

مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون

مجید شهابی

استادیار مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون

چکیده

چکیده سابقه و هدف ژن FUT۳ ، بیان آنتی‎ژن‎های گروه خونی لوئیس از جمله Lea و Leb را تنظیم می کند. افرادی که آنتی‎ژن‎های گروه خونی لوئیس را نمی سازند، هاپلوتایپ هایی با پلی‎مورفیسم‎های تک نوکلئوتیدی غیر فعال کننده آنزیم دارند که فراوانی آن ها در بین نژادهای مختلف متفاوت است. در مطالعه حاضر، فراوانی این پلی‎مورفیسم‎ها در اهداکنندگان ایرانی مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش ها در این مطالعه مقطعی- توصیفی، ۱۰۰ نفر از اهداکنندگان مراجعه‎کننده به پایگاه انتقال خون تهران در سال ۱۳۹۶ مورد بررسی قرار گرفتند. از PCR و DNA sequencing برای تعیین پلی‎مورفیسم‎های تک نوکلئوتیدی ژن لوئیس استفاده شد. هاپلوتایپ‎ها نیز توسط نرم افزار SNP Analyzer مشخص شدند. یافته ها در مجموع ۱۵ پلی‎مورفیسم شناسایی شد که از این تعداد ۱۰ مورد مرتبط با موتاسیون‎های missense بودند. فراوانی مهم‎ترین پلی‎مورفیسم‎های شناسایی شده عبارتند از: ۲۰۲T> C ۳۹%، ۳۱۴C> T ۳۷%، ۵۹T> G ۲۰% ، ۵۰۸G> A ۹% و ۴۷G> C ۸% . هم چنین ۱۳ هاپلوتایپ نیز شناسایی شد که فراوانی مهم‎ترین هاپلوتیپ‎ها عبارتند از: Le ۲/۶۶%، le۲۰۲,۳۱۴ ۵/۱۷%، le۴۷,۲۰۲,۳۱۴ ۳/۴%، le۵۹ ۱/۴% و le۵۹,۵۰۸ ۴/۳% . نتیجه گیری بر اساس این پژوهش، پلی‎مورفیسم‎های ۲۰۲T> C، ۵۹T> G و ۵۰۸G> A می‎توانند به عنوان SNP های اصلی برای شناسایی آلل‎های لوئیس منفی در تعیین ژنوتیپ گروه‎های خونی لوئیس و مطالعه های مرتبط با بیماری‎ها مفید واقع شوند.

کلیدواژه ها

Key words: SNPs, Haplotypes, Alleles, کلمات کلیدی: پلی‎مورفیسم های تک نوکلئوتیدی, هاپلوتایپ ها, آلل ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.