تعیین ژنوتیپ ویروس هپاتیت B در اهداکنندگان خون مبتلا به هپاتیت B فاقد علائم در شهر تهران در سال ۱۳۹۸-۱۳۹۷

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشی خون، دوره: 17، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_BLOOD-17-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 40
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم قنبری مطلوب

مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون

زهره شریفی

استاد مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون

چکیده

چکیده سابقه و هدف عفونت هپاتیت B ، یکی از عمده ترین بیماری های منتقل شونده از راه انتقال خون است. عفونت با این ویروس منجر به آسیب های گسترده کبدی می شود. تاکنون ۱۰ ژنوتیپ برای هپاتیت B تشخیص داده شده است. هدف از این مطالعه، تعیین ژنوتیپ ویروس هپاتیت B با روش تعیین توالی در اهداکنندگان خون بدون علامت در شهر تهران سال ۹۸-۹۷ بود. مواد و روش ها در این مطالعه مقطعی، سرم خون ۲۰ نفر از اهداکنندگان خون که از نظر آزمایش آنتی ژن سطحی ویروس هپاتیت B با روش الایزا مثبت تشخیص داده شده بودند، مورد آزمایش قرار گرفتند. پس از استخراج DNA ویروسی، توالی ژن pres به وسیله روش Nested-PCR تکثیر و ژنوتیپ ویروس با روش تعیین توالی تعیین شد. توالی به دست آمده به وسیله نرم افزار Clustal w با توالی های رفرانس مرتب شد. یافته ها نمونه ها پس از انجام Nested-PCR تعیین توالی شدند. ژنوتیپ ویروس هپاتیت B در تمام ۲۰ نمونه اهداکننده خون مبتلا به هپاتیت B ، ۱۰۰% ژنوتیپD  تعیین گردید. نتیجه گیری شیوع ژنوتیپ D در افراد مورد مطالعه ۱۰۰% بود. از این نتیجه می توان در تهیه کیت های تشخیصی هپاتیت B استفاده کرد. هم چنین شناسایی ژنوتیپ ها می تواند به پزشکان کمک کند که بیماران با خطر بیشتر پیشرفت بیماری را شناسایی نموده و استراتژی های درمانی بهتری را به کار گیرند.

کلیدواژه ها

Hepatitis B virus, Genotype, Blood Donors, ویروس هپاتیت B, ژنوتیپ, اهداکنندگان خون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.