میزان واکنش های مرتبط با تزریق خون در بیماران دریافت کننده خون دارای واکنش مراجعه کننده به بیمارستان های شهر همدان در سال های ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشی خون، دوره: 18، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_BLOOD-18-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 208
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه امیری

استادیار گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان

حنانه جام بزرگ

مرکز پژوهش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان

محدثه بیگلری

مرکز پژوهش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان

افشین محمدی

مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون و اداره کل انتقال خون همدان

محمد افشاری

مرکز پژوهش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان

سید محمدرضا سیدی

مرکز پژوهش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان

چکیده

چکیده سابقه و هدف انتقال خون مانند سایر اقدامات پزشکی، دارای عوارضی نیز می باشد که تحت عنوان واکنش های مرتبط با تزریق خون شناخته می شوند. گزارش این واکنش ها در مدیریت و درمان بیماران کمک کننده است. هدف این مطالعه، بررسی واکنش های مرتبط با انتقال خون در بیماران دریافت کننده خون دارای واکنش در شهر همدان بود. مواد و روش ها در این مطالعه مقطعی و گذشته نگر، اطلاعات ۱۱۶ فرم گزارش عوارض ناخواسته احتمالی پس از تزریق خون و فرآورده های آن که در سال های ۹۷ و ۹۸ در بیمارستان های شهر همدان تکمیل و به سازمان انتقال خون همدان ارسال شده بود، وارد نرم افزار ۱۶ SPSS گردید. داده ها با استفاده از آزمون های t ، کای دو و دقیق فیشر و سطح معناداری تحلیل شد(۰۵/۰ p-value < ). یافته ها طبق نتایج، شایع ترین واکنش ها در یک بیمارستان تخصصی خون و چهار بیمارستان عمومی دیگر، واکنش آلرژیک با ۶۲ مورد(۴/۵۳%) و پس از آن واکنش تب زای غیر همولیتیک با ۲۸مورد(۱/۲۴%) بود. بین دریافت فرآورده دارای گلبول قرمز و واکنش تب زای غیر همولیتیک رابطه معناداری مشاهده شد(۰۲/۰ p=). ۶۸ نفر(۶/۵۸%) از بیماران، سابقه قبلی تزریق خون و فرآورده های آن را داشتند.۷۸ نفر(۲/۶۷%) از بیماران مورد بررسی، دارای سابقه دریافت خون نبودند. نتیجه گیری واکنش آلرژیک و واکنش تب زای غیر همولیتیک به ترتیب دارای بیشترین شیوع در گیرندگان فرآورده های خون بودند. دریافت فرآورده دارای گلبول قرمز با بروز واکنش تب زای غیر همولیتیک در گیرنده ارتباط دارد.

کلیدواژه ها

Blood Transfusion, Transfusion reactions, Blood sefety, انتقال خون, واکنش های انتقال خون, سلامت خون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.