پاسخ حرارتی و نوری باقلا(Vicia faba L.) ، به تاریخ کاشت تابستانه در منطقه مازندران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 15، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRY-15-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رمضان سرپرست

بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.

چکیده

کشت دوم یا دوگانه گیاهان زراعی نه­تنها باعث افزایش تولید در واحد سطح می­گردد، بلکه استفاده بهینه از سایر منابع تولید را سبب می­شود. به­منظور بررسی تاثیر تاریخ کاشت خارج از فصل (تابستانه) بر تجمع واحدهای حرارتی، فنولوژی و عملکرد باقلا (Vicia faba L.) رقم لوزودی اوتونو، آزمایشی به­صورت کرت­های یک­بار خرد شده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار طی دو سال زراعی (۱۳۹۷- ۱۳۹۶) در ایستگاه تحقیقاتی کشاورزی قراخیل (قائم­شهر) انجام شد. در این آزمایش، چهار تاریخ کشت تابستانه (۲۰ خرداد، ۱۰ تیر، اول مرداد و ۲۰ مرداد) به­عنوان کرت اصلی و سه فاصله ردیف­های کشت ۴۵، ۶۰ و ۷۵ سانتی متر به­عنوان کرت فرعی منظور شدند. نتایج نشان داد که واحد هلیوترمال در سال ۱۳۹۶ (از ۴۷/۰ تا ۸۸/۰) نسبت به سال ۱۳۹۷ (از ۴۵/۰ تا ۸۶/۰) بیشتر بود که دلیل این موضوع افزایش میانگین درجه حرارت هوا و تعداد ساعات آفتابی بود. بالاترین کارایی مصرف حرارت مربوط به تاریخ کاشت سوم (اول مرداد) در سال ۱۳۹۶ به­دست آمد. همچنین از بین شاخص­های مورد بررسی، کارآیی مصرف حرارت (HUE) و کارآیی مصرف تشعشع (RUE) نیاز حرارتی باقلا رقم لوزودی اوتونو را در تاریخ­های کاشت مختلف و در مراحل متفاوت نموی به­خوبی برآورد کرده و در این مسیر به دلیل دارا بودن روند ثابت و منطقی برتری نسبی بر سایر شاخص­ها مانند درجه روز رشد (GDD) و شاخص فتوترمال (PTI) دارند. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که بیشترین عملکرد غلاف­سبز باقلا در تیمار ­فاصله ردیف­ ۶۰ سانتی متر با ۱۰۷۲۳ کیلوگرم در هکتار و همچنین در تاریخ­ کشت سوم (اول مرداد) با ۱۰۴۲۲ کیلوگرم در هکتار به­دست امد.

کلیدواژه ها

غلاف سبز, کارایی مصرف حرارت, کشت دوم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.