بررسی تابع تولید و تعیین کارآیی فنی شالیکاران در استان کهگیلویه و بویراحمد

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد مقداری، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JQE-8-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 55
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصور زراء نژاد

استاد اقتصاد دانشگاه شهید چمران اهواز

بلقیس باورصاد

استادیار گروه مدیریت دانشگاه شهید چمران اهواز

سید محمد حسن مصطفوی

استادیار پژوهشکده اقتصاد تربیت مدرس

سیده سمیه نوروزی مهریان

دانشجوی اقتصاد کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

تجزیه و تحلیل کمی تولید از طریق بررسی مقدار بهینه عوامل تولید در کشاورزی، در واقع از لوازم اصلی سیاست­ های کشاورزی است که افزایش تولید را از طریق استفاده­ ی بهینه از منابع جستجو می­ کند. این مقاله در پی تخمین و تحلیل تابع تولید برنج چمپا در استان کهگیلویه و بویراحمد است. آمار و اطلاعات مورد نیاز به صورت داده ­های مقطعی در سال ۱۳۸۶ توسط پرسشنامه­ ی مصاحبه با شالیکاران استان جمع آوری گردیده است. با برآورد و تجزیه و تحلیل توابع مختلف تولید و آزمون آنها، تابع کاب- داگلاس به ­عنوان مدل مناسب انتخاب گردید. سپس با استفاده از آن، بهره وری های متوسط و نهایی نهاده­ ها مورد بررسی  قرار گرفت و نسبت ارزش تولید نهایی نهاده به قیمت آن برای بررسی وضعیت به کارگیری و تخصیص بهینه ­ی عوامل تولید محاسبه گردید. در پایان نیز تاثیر عوامل اقتصادی و اجتماعی بر عدم کارآیی شالیکاران مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که کشش تولید نهاده­ های سرمایه، بذر مصرفی، ماشین آلات، نیروی انسانی، سطح زیرکشت و میزان آب مصرفی به ترتیب ۱۰۲/۰، ۱۴۷/۰، ۰۳۹/۰، ۱۸۱/۰، ۵۵۲/۰ و ۱۸۳/۰ است. بازده نسبت به مقیاس در مزارع شالی در استان کهگیلویه و بویراحمد از نوع صعودی و مقدار آن ۲/۱ است؛ یعنی اگر کلیه­ ی نهاده­ ها و عوامل تولید (سرمایه، بذر مصرفی، ماشین آلات، نیروی انسانی، سطح زیرکشت و آب مصرفی) به مقیاس  افزایش یابد، میزان تولید به میزان ۲/۱  افزایش پیدا می­ کند. میانگین کارآیی فنی شالیکاران استان ۰۱/۶۷ درصد است که از حداقل ۳/۳۳ تا حداکثر ۱۰۰ درصد نوسان داشته است.  از این رو، ظرفیت افزایش تولید برنج چمپا در استان حدود ۷/۶۶ درصد است. بنابراین، می ­توان از طریق بهبود کارآیی فنی شالیکاران، این شکاف عمیق بین بهترین مزرعه ­ی شالیکاری و سایر مزارع استان را کاهش داد. طبقه­ بندی JEL : Q۱۳

کلیدواژه ها

تابع تولید, شالیکاران, کارآیی فنی, کهگیلویه و بویراحمد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.