تعیین و اندازه‎گیری شاخص کل خدمات دارایی‎های پولی در ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد مقداری، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JQE-15-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 58
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا عرفانی

دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

پرویز داودی

هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران

احمد صباحی

دانشیار گروه اقتصاد دانشکده علوم اداری و اقتصادی دانشگاه فردوسی مشهد

فرزانه صادقی

دانشگاه سمنان

چکیده

این مقاله، در راستای تجمیع پولی ارائه شده­ی بارنت (۱۹۸۴)، که تقاضای دو کارگزار مصرفکننده و تولیدکننده را درنظر میگرفت، فرمول جدیدی برای تجمیع روی دارایی‎های پولی تقاضاشده توسط مصرفکننده و بنگاه، شرکت‎های دولتی و دولت ارائه می‎دهد. برای مدل­سازی شرکت‎های دولتی، از الگوی حداکثرسازی درآمد فروش بامول استفاده شده است. با حل مدل مشاهده شد که هزینه­ی استفاده از خدمات دارایی‎های پولی توسط شرکت‎های دولتی، کاملا متفاوت از فرمول بارنت برای مصرف‎کننده و بنگاه است. برای دولت نیز، باتوجه به ارائه­ی خدمات یکسان دارایی های پولی دولت، این داراییها جانشین کامل یکدیگر هستند و می‎توان از تجمیع جمع ساده، برای تجمیع دارایی های پولی دولت استفاده کرد. به منظور بررسی تجمیع جدید، از دادههای فصلی سال ۱۳۹۰-۱۳۷۰ جهت برآورد و نیز پیش‎بینی تولید ناخالص داخلی و شاخص قیمت مصرف‎کننده در باز­­ی زمانی ۱۳۹۵ -۱۳۹۱ استفادهشد. طبق نتایج این پژوهش، تجمیع جدید، خطای کمتر و درنتیجه قدرت پیش‎بینی بالاتری در مقایسه با تجمیع جمع ساده در پیش‎بینی شاخص قیمت مصرف‎کننده در هر دو سطح M۱ و M۲ دارد. در پیش‎بینی تولید ناخالص داخلی نیز این تجمیع در سطح M۱ بهتر از جمع ساده عمل می­کند؛ گرچه در سطح M۲ با تفاوت بسیار کم در خطای پیش‎بینی، جمع ساده عملکرد بهتری را نشان می‎دهد؛ بنابراین، میتوان ادعا کرد که محاسبه­ی حجم نقدینگی بااستفاده از تجمیع جدید، به­منظور پیشبینی روند آتی قیمت‎ها و تولید، در جهت کنترل و هدایت سیاست‎های پولی و مالی توسط دولت، نسبت به تجمیع جمع ساده ارجحیت دارد.

کلیدواژه ها

تجمیع پولی, رویکرد اعداد شاخص, شرکتهای دولتی, توانایی پیش‎بینی, الگوی فروش بامول

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.