مطالعه ویژگی های منحنی شیردهی گاوهای زینه و اصیل هلشتاین ایران با استفاده از رکوردهای روز آزمون شیر خام و شیر تصحیح شده برای چربی و انرژی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ARGU-12-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 67
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید همایون فرهنگ فر

استاد، بخش علوم دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

محدثه السادات رشیدی طغرالجردی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، بخش علوم دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

محمد باقر منتظر تربتی

استادیار، بخش علوم دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

محمد باقر صیاد نژاد

کارشناس ارشد، مرکز اصلاح نژاد دام و بهبود تولیدات دامی کشور

چکیده

پژوهش کنونی برای مقایسه­ خصوصیات منحنی شیردهی گاوهای شیری هلشتاین ایران در زایش اول بر اساس رکوردهای روز آزمون شیر خام (RM)، شیر تصحیح شده برای چربی (FCM) و شیر تصحیح شده برای انرژی (ECM) انجام شد. از ۱.۹۰۲.۰۷۱ رکورد شیر روز آزمون متعلق به ۲۲۶.۲۵۵ راس گاو (حاصل از ۵.۰۹۴ راس گاو نر و ۱۷۸.۳۹۰ راس گاو ماده) در ۷۹۷ گله استفاده شد که طی سال­های ۱۳۷۵ تا ۱۳۹۴ زایش داشتند. برای توصیف ریاضی شکل منحنی شیردهی از تابع گامای ناقص وود استفاده شد. تابع مذکور بر رکوردهای RM، FCM و ECM هر یک از گاوها برازش داده شد. میانگین حداقل مربعات زمان رسیدن به اوج شیر در گاوهای زینه برای RM، FCM و ECM به ­ترتیب ۷۴/۷۷، ۵۰/۶۹ و ۸۵/۷۹ روز و برای گاوهای اصیل هلشتاین به ­ترتیب ۲۷/۸۰، ۹۰/۷۲ و ۱۵/۸۳ روز برآورد شد. برای هر سه نوع رکورد شیر روز آزمون، کمینه و بیشینه­ تولید در زمان اوج شیردهی به ­ترتیب متعلق به گاوهایی بود که در فصول بهار و پاییز زایش داشتند. در هر یک از دو نوع گاو مزبور، کمینه و بیشینه­ تداوم شیردهی به ­ترتیب برای FCM و ECM به­دست آمدند که با یکدیگر تفاوت معنی­دار آماری داشتند (۰۰۰۱/۰P< ). در کل دو جمعیت گاوهای زینه و اصیل هلشتاین و بر اساس استفاده از سه نوع رکورد روز آزمون RM، FCM و ECM، مقدار تغییرات سالانه­ برای صفت زمان رسیدن به اوج شیردهی به ­ترتیب ۱۳۲/۲، ۳۰۶/۲ و ۲۹۳/۲ روز در سال، برای صفت تولید شیر در زمان اوج شیردهی به ­ترتیب ۴۰۸/۰، ۳۶۹/۰ و ۳۹۵/۰ کیلوگرم در سال و برای صفت تداوم شیردهی به­ ترتیب ۰۳۷/۰، ۰۳۶/۰ و ۰۳۵/۰ در سال برآورد شدند که همه­ روندهای فنوتیپی مزبور به ­لحاظ آماری، معنی­دار بودند (۰۰۰۱/۰P< ). بر اساس نتایج به­دست آمده توصیه می­شود جهت مقایسه­ گاوها از نظر صفت تداوم شیردهی از رکوردهای شیر تصحیح شده برای انرژی استفاده شود.

کلیدواژه ها

تابع گامای ناقص وود, خصوصیات شیردهی, روند تغییرات سالانه, گاوهای شیری ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.