برآورد سطح و الگوی سنی باروری در افغانستان: ارزیابی و تحلیل داده های پیمایش جمعیت و سلامت سال ۱۳۹۴

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دو فصلنامه نامه انجمن جمعیت شناسی، دوره: 18، شماره: 35
  • کد COI اختصاصی: JR_JPAIAS-18-35_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امان نظری

دانشجوی کارشناسی ارشد جمعیت شناسی ، دانشکده علوم اجتماعی . دانشگاه یزد، یزد، ایران

حجیه بی بی رازقی نصرآباد

دانشیار جمعیت شناسی، موسسه تحقیقات جمعیت کشور، تهران، ایران؛ و گروه جمعیت شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران

ملیحه علی مندگاری

دانشیار جمعیت شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران

محمد ترکاشوند مرادآبادی

استادیار جمعیت شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران

چکیده

افغانستان کشوری است که به دلیل ناامنی و بی ثباتی سیاسی و نبود داده های جمعیتی مناسب، وضعیت باروری و سایر جنبه های جمعیتی آن کم تر بررسی شده است. هدف از این مطالعه،  برآورد شاخص های باروری افغانستان با بهره گیری از روش های مختلف است. برای این منظور، داده های پیمایش جمعیت و سلامت افغانستان در سال ۲۰۱۵ مورد استفاده و تحلیل قرار گرفته است. با به کارگیری تکنیک غیرمستقیم براس و رله، میزان باروری کل افغانستان در سال مذکور به ترتیب، ۵.۰ و ۵.۴ فرزند و با به کارگیری روش مستقیم، معادل ۵.۰ فرزند به ازای هر زن برآورد گردید.  میزان باروری نکاحی براساس سن ۷.۱ فرزند و براساس رتبه ۷.۰ فرزند به ازای هر زن و به همین ترتیب میزان باروری تجمعی با روش نسبت توالی زنده زایی ۷.۲ فرزند به دست آمد. براساس مقادیر نسبت های توالی زنده زایی ۹۰ درصد زنان ۴۹-۴۵ ساله در افغانستان در سال ۲۰۱۵ حداقل ۵.۰ فرزند داشته اند. همچنین ۷۷ درصد از زنان در این گروه سنی که ۷.۰ فرزند داشته اند، برای داشتن فرزند هشتم پیش رفته اند. یافته ها حاکی از آن است که داده های پیمایش سلامت و جمعیت ۲۰۱۵ به عنوان یک منبع داده ای در دسترس می تواند بادقت نسبی، شواهدی از سطح و الگوهای سنی باروری افغانستان ارائه دهد.

کلیدواژه ها

میزان باروری کل, باروری نکاحی, نسبت توالی زنده زایی, پیمایش جمعیت و سلامت, افغانستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.