توس، رقم جدید زودرس گیلاس

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 163

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_RAFHC-11-2_003

تاریخ نمایه سازی: 26 آبان 1402

چکیده مقاله:

معرفی ارقام زودرس و با کیفیت بالای گیلاس به دلیل اهمیت اقتصادی از اهداف مهم برنامه ­های اصلاحی می­ باشد. همگام با برنامه شناسایی، ارزیابی و جمع ­آوری ژنوتیپ ­های گیلاس در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی در مشهد، از سال ۱۳۷۷ به مدت ۲۰ سال و با اجرای ۵ پنج پروژه تحقیقاتی از طریق سلکسیون از بین ژنوتیپ ­های بومی، گیلاس توس معرفی گردید. نتایج بیش از یک دهه بررسی نشان داد که رقم توس دارای عادت رشد گسترده و قدرت شاخه زایی متوسط است. گلدهی رقم توس از هفته اول فروردین آغاز و در هفته چهارم اردیبهشت آماده برداشت است. بررسی گرده افشانی نشان داد که این رقم خودناسازگار است و ارقام دوم­رس و سیاه مشهد به عنوان ارقام گرده دهنده مناسب و سازگار پیشنهاد می ­شود. متوسط وزن میوه رقم توس ۶/۲ گرم در مقایسه با عدلی (زودرس ­ترین رقم داخلی) ۴/۹ گرم و دلامارکا (زودرس ­ترین رقم خارجی) ۳/۸ گرم بالاتر است. طول دم میوه از جمله صفاتی است که در شناسایی ارقام گیلاس مورد استفاده قرار می ­گیرد. طول دم میوه رقم توس با میانگین ۲/۴ سانتی­ متر نسبت به رقم عدلی (۳/۷۲ سانتی­ متر) و دلامارکا (۳/۶۳ سانتی­ متر) کوتاه­ تر است. بالا بودن متوسط وزن میوه و کوتاه بودن طول دم میوه رقم توس از جمله مزایای این رقم بوده که انتظار می­ رود منجر به افزایش ارزش اقتصادی و بازارپسندی بیشتر آن گردد.

نویسندگان

ابراهیم گنجی مقدم

دانشیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.

ناصر بوذری

دانشیار، پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

آرزو جلالی

کارشناس، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.

ابوالفضل ایروانی

کارشناس، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.

سیما بینا

کارشناس، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • احمدی­ مقدم، ح.، گنجی­ مقدم، ا.، و اخوان، ش. ۱۳۹۱. ...
  • آمارنامه کشاورزی، ۱۳۹۸. وزارت جهاد کشاورزی و معاونت برنامه ریزی ...
  • بوذری، ن.، کاوند، ع. ر. و گنجی­ مقدم، ا. ۱۳۸۹. ...
  • گنجی­ مقدم، ا.، بوذری، ن.، کاوند، ع. ر.، ایروانی، ا.، ...
  • Arzani, K. ۱۹۹۸. The position of cherry culture and breeding ...
  • Caballero, J. M., Del Rio, C., Barranco, D. and Trujillo, ...
  • Tzoner, R. and Yamaguchi, M. ۱۹۹۹. Investigations on some far-east ...
  • Zhu, M., Zhang, X., Zhang, K., Jiang, L. and Zhang, ...
  • نمایش کامل مراجع