جاوید، رقم جدید سیب زمینی مناسب برای مناطق کشت بهاره و پاییزه کشور

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 232

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_RAFHC-8-1_004

تاریخ نمایه سازی: 26 آبان 1402

چکیده مقاله:

رقم جاوید در سال ۱۳۸۳ از بین ۲۶ جمعیت اصلاحی سیب زمینی انتخاب و مراحل گزینش آن طی سال های ۱۳۹۵-۱۳۸۳ تکمیل گردید. این رقم به همراه هفت کلون دیگر در آزمایشات سازگاری در پنج منطقه (کرج، اردبیل، خراسان رضوی، همدان و اصفهان) به مدت دو سال (۱۳۹۲ و ۱۳۹۳) بررسی و با عملکرد غده بالا (۴۵/۲۱ تن در هکتار) انتخاب گردید. این رقم نسبت به ارقام شاهد در کشت بهاره در کرج %۲۱، اردبیل %۵، خراسان رضوی %۴۵، همدان %۲۸، اصفهان %۱۲ و به طور میانگین در کلیه مکان ها %۲۲ و در کشت پاییزه، در بهبهان %۲۱، رامهرمز %۷۸، گرگان %۲۰ و جیرفت %۲۳ و به طور میانگین در کلیه مکان ها %۳۵ افزایش عملکرد داشت. این رقم دارای صفاتی مانند رنگ گوشت زرد روشن، رنگ پوست زرد، شکل غده تخم مرغی مایل به گرد، رنگ سرخ شده شفاف، خوش طعم، چشم غده سطحی، سیاه شدن جزئی گوشت غده، عدم زنگ داخلی و حفره ای شدن غده، نداشتن شکاف های رشد، دوره خواب ۴۵ روزه، دوره رشد ۱۲۲ روزه، زمان رسیدگی متوسط دیررس، مقاوم به دو ویروس PVYNTNو PVA و بیماری پوسیدگی خشک فوزاریومی و نیمه مقاوم به بیماری های رایزوکتونیا و اسکب باکتریایی می باشد. براساس نتایج به دست آمده طی ۱۲ سال تحقیق، رقم جاوید مناسب برای مصرف تازه خوری و جهت کشت در مناطقی با کشت بهاره و پاییزه در کشور معرفی شد.

نویسندگان

داود حسن پناه

دانشیار، بخش تحقیقات زراعی و باغی، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران.

حسن حسن آبادی

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

رحیم احمدوند

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

احمد موسی پور گرجی

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

خسرو پرویزی

بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران.

محمد کاظمی

بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خراسان رضوی، ایران

امیرهوشنگ جلالی

بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران.

رامین حاجیان فر

پژوهشکده سبزی و صیفی، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

محمدحسین عالم خومرام

بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران.

عبدالستار دارابی

بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خوزستان، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بی نام. ۱۳۸۸.شیوه نامه پژوهشی محصولات زراعی و باغی، موسسه ...
  • بی نام. ۱۳۹۶. آمارنامه سبزی و صیفی (سیب زمینی). وزارت ...
  • حسن آبادی، ح.، حسن پناه، د.، احمدوند، ر.، پرویزی، خ.، ...
  • حسن آبادی، ح.، موسی پورگرجی، ا.، حسن پناه، د.، احمدوند، ...
  • حسن پناه، د. و حسن آبادی، ح. ۱۳۹۳.بررسی صفات کمی ...
  • حسن پناه، د.، حسن آبادی، ح.، حسین زاده، ا. ا.، ...
  • Faberio, C., Martin de Santa Olalla, F. and De Juan, ...
  • FAO. ۲۰۱۸. Potato. FAOSTAT database for agriculture. Available online at: ...
  • نمایش کامل مراجع