CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

آوان، اولین رقم زیتون با عملکرد بالای روغن در مناطق نیمه گرمسیری ایران

عنوان مقاله: آوان، اولین رقم زیتون با عملکرد بالای روغن در مناطق نیمه گرمسیری ایران
شناسه ملی مقاله: JR_RAFHC-9-2_004
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

فریدون عجم گرد - استادیار، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان صفی آباد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایران.
محمدرضا تسلیم پور - مربی، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاروزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.
ابوالمحسن حاجی امیری - مربی، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاروزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران.
علی اصغر زینانلو - دانشیار، پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
علیرضا شفیعی زرگر - استادیار، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان صفی آباد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایران.
روح اله یاوری نژاد - تکنیسین، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان صفی آباد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایران.

خلاصه مقاله:
بررسی سازگاری ارقام مختلف زیتون در شرایط اقلیمی استان خوزستان نشان داده است که بسیاری از ارقام تجاری تحت تاثیر گرمای منطقه قرار گرفته و عملکرد میوه و به ویژه روغن آنها به شدت کاهش می ­یابد. از سال ۱۳۷۷ چندین پروژه به نژادی جهت دستیابی به ارقام سازگار زیتون با مناطق نیمه گرمسیری کشور در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی ­آباد اجرا شد. در منابع ژنتیکی مورد ارزیابی، تک درختی (رقم آوان) با روند تجمع روغن متمایز از سایر ژنوتیپ ­ها شناسایی شد. ارزیابی­ های اولیه نشان داد که تجمع روغن در رقم آوان دو مرحله­ ای بوده و میزان روغن در آن از مرز ۲۰ درصد نیز فراتر رفت، در صورتی که میزان روغن در سایر ارقام مثل رقم زرد و زیتون محلی دزفول، به ندرت به مرز ۱۰ درصد می رسد. در سال ۱۳۸۶ نهال­ رقم آوان جهت ارزیابی­ های بیشتر، در شهرستان باغملک واقع در شرق استان خوزستان کشت شد. نتایج آزمایشات در باغملک نیز توانایی بالای تجمع دو مرحله ­ای روغن در رقم آوان را ثابت کرد. متوسط عملکرد درختان شش ساله رقم آوان ۱۷ کیلو­گرم میوه با میزان روغن ۲۱ درصد بود. درصورتی که میزان روغن در رقم ماوی (محلی باغملک) ۱۰/۵ درصد و در رقم کنسروالیا کمتر از ۱۰ درصد بود. این بررسی­ ها نشان داد که آوان یک رقم زیتون سازگار در مناطق نیمه­ گرمسیری با توانائی تولید ۵ تا ۷ تن میوه و ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ کیلوگرم روغن با تراکم ۵۰۰ درخت در هکتار می باشد. استفاده از این رقم در مناطق نیمه گرمسیری کشور مانند شرق استان خوزستان، جنوب استان ­های فارس و کرمانشاه و مناطق مشابه، می تواند عملکرد روغن در هکتار را ۳۰۰  تا ۴۰۰ کیلو­گرم افزایش دهد. آوان به تنش­ های زنده و غیر زنده تحمل بالایی داشته و تاکنون هیچ گونه علائم خسارت آفات و بیماری­ ها و هم­چنین آفتاب سوختگی و خشکیدگی سرشاخه ­ها دیده نشده است.

کلمات کلیدی:
زیتون روغنی, کیفیت روغن, مناطق نیمه گرمسیری, عملکرد

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1820354/