کشت مخلوط ارقام شبدر ایرانی چند چین و یک چین روشی مناسب برای افزایش عملکرد کمی و کیفی علوفه

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله یافته های تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_RAFHC-5-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 56
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد زمانیان

استادیار

چکیده

به منظور افزایش تولید علوفه در کشور، کشت مخلوط ارقام شبدرایرانی چند چین و یک چین ساده ترین و کم هزینه ترین روش است. در این آزمایش اختلاط بذر در پنج سطح (۱۰۰-۰، ۰-۱۰۰، ۵۰-۵۰، ۶۰-۴۰ و ۴۰-۶۰) و تراکم بذر در سه سطح ۱۰، ۱۵ و ۲۰ کیلو گرم در هکتار در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال (۹۳ – ۱۳۹۲)، در مزرعه موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج اجرا شد. نتایج دو ساله نشان داد کشت مخلوط شبدر ایرانی رقم چند چین با رقم یک چین باعث افزایش ۳۰ درصد عملکرد علوفه تر و۳۲ درصد علوفه خشک نسبت به کشت خالص در رقم چند چین شد. همچنین کشت مخلوط باعث افزایش هشت درصد میزان پروتئین در رقم یک چین نسبت به کشت خالص آن شد. به طورکلی در کشت مخلوط شبدر هر چه میزان بذر رقم یک چین بیشتر شد کمیت علوفه و با افزایش میزان بذر رقم چند چین کیفیت علوفه افزایش یافت.  نتایج به دست آمده از این بررسی نشان داد بیشترین عملکرد علوفه خشک با ۲۴/۵ تن در هکتار از تراکم بذر ۱۵ کیلوگرم بذر در هکتار و نسبت ۵۰-۵۰ (۵۰ درصدکشت شبدر رقم چند چین+ ۵۰ درصد شبدر رقم یک چین) حاصل شد. محاسبه نسبت برابری زمین نشان داد که ترکیب۵۰ درصدکشت شبدر رقم چند چین+ ۵۰ درصد شبدر رقم یک چین و میزان بذر ۱۵ کیلوگرم در هکتار با شاخص نسبت برابری زمین مساوی ۱۸/۲ برای علوفه تر، ۹۹/۱ برای علوفه خشک و ۱۷/۲ برای پروتئین برترین تیمار آزمایش است و به عنوان مناسب ترین مدل کشت مخلوط پیشنهاد می گردد.

کلیدواژه ها

شاخص نسبت برابری زمین, شبدر, صفات کمی وکیفی و کشت مخلوط

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.