انتقال مالکیت در قرارداد مشارکت در تولید و قاعده نفی سبیل با تکیه بر آرای امام خمینی (س)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علمی پژوهشی متین (امام خمینی و انقلاب اسلامی)، دوره: 23، شماره: 90
  • کد COI اختصاصی: JR_MATIN-23-90_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 99
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راحله سید مرتضی حسینی

استادیار گروه حقوق بین الملل، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

بهرام تقی پور

استادیار گروه حقوق خصوصی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

آرزو ملکشاه

دانشجوی دکتری فقه و حقوق خصوصی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

چکیده

امروزه نفت از مهم ترین منابع اقتصادی شناخته می شود و بهره برداری از منابع نفتی نیازمند سرمایه گذاری خارجی و تعامل با شرکت های نفتی بین المللی از طریق انعقاد قراردادهای مناسب است. قرارداد مشارکت در تولید ازجمله قراردادهایی است که فی مابین یک شرکت نفتی دولت میزبان و یک شرکت نفتی خارجی به عنوان سرمایه گذار منعقد می شود. به موجب این قرارداد پیمانکار در محدوده ای معین و مطابق با شرایط قرارداد به اکتشاف و استخراج نفت می پردازد و در مقابل، منافع تولید نفت بین دو شرکت تقسیم می شود. علی رغم اینکه قراردادهای مشارکت در تولید به عنوان یک الگوی مناسب قراردادی در برخی از کشورها مورداستفاده قرار می گیرد، در ایران بعضا شبهاتی در رابطه با این قراردادها مطرح می شود که قابلیت اعمال آن ها را موردتردید قرار می دهد. یکی از شبهات مطروحه که کاربرد این قراردادها را مردد می نماید بحث انتقال مالکیت در این نوع قراردادها و تعارض آن با قاعده نفی سبیل به عنوان یک قاعده مهم فقهی است. در این رابطه بررسی نظرات و تحلیل های مختلف، نگارندگان را با این رهیافت همراه می سازد که قرارداد مشارکت در تولید با قاعده نفی سبیل در مفهوم نفی تسلط بیگانگان بر انفال در تعارض نبوده و مالکیت عمومی بر ذخایر نفتی را منتفی نمی سازد.

کلیدواژه ها

مالکیت عمومی, انتقال مالکیت, نفت در مخزن, نفت استخراج شده, رهیافت فقهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.